Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Άλλος για τον Βορρά; Τα «καμπανάκια» και οι παράλληλες κινήσεις Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

Άλλος για τον Βορρά; Τα «καμπανάκια» και οι παράλληλες κινήσεις Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

Οι γαλάζιες απώλειες στις εθνικές εκλογές και η νέα εκστρατεία συσπείρωσης σε Μακεδονία και Θράκη - Που θα βρίσκονται τα επόμενα 24ωρα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχηγών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με την επίσημη είσοδό τους στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγουν στοχευμένες επισκέψεις ανά την επικράτεια – 25 ημέρες πια πριν από την ευρωκάλπη – και ειδικά αυτό το διάστημα ουσιαστικά διαδέχονται ο ένας τον άλλο σε νομούς της Μακεδονίας και στη Θράκη.

Μοιάζει με «κυνηγητό» κορυφής σε βορειοελλαδίτικες πόλεις, που γίνεται προφανώς για διαφορετικούς λόγους και με αλλιώτικες στοχεύσεις. Η Πειραιώς επιμένει σε μια εκστρατεία (επανα)συσπείρωσης παντού, προσδοκώντας ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα κινηθεί στη ζώνη της εκλογικής επίδοσής της στις τελευταίες ευρωεκλογές (33%+).

Η Κουμουνδούρου θέλει να κρατήσει δυνάμεις ειδικά στη Θράκη (ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε κέρδισε τη Ροδόπη στις προηγούμενες εθνικές κάλπες) και επιπλέον να προσελκύσει απογοητευμένους από την κυβέρνηση στη Μακεδονία. Και η Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί τον δικό της χώρο στις περιοχές της πίεσης από τα προβλήματα της καθημερινότητας (κυρίως από την ακρίβεια).

Φύγε εσύ – έλα εσύ

Ενδεικτική η χθεσινή παρουσία του Μητσοτάκη και του Κασσελάκη στην Κομοτηνή με διαφορά μερικών ωρών – από το μεσημέρι κινούνταν κινούταν εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νωρίς το βράδυ έκανε το πρόγραμμά του ο πρωθυπουργός, μεταβαίνοντας στην πόλη από τον Έβρο.

Ο Μητσοτάκης επέλεξε, όχι τυχαία, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη για περιοδεία μία μέρα μετά από την πρώτη επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα για το ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τον Έβρο, όπου βρίσκεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο χωρίς τον πρωθυπουργό, «σήκωσε» ατζέντα Μεταναστευτικού, άμυνας, προστασίας συνόρων. «Επιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με τη γείτονα (…) Ομως η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε απευθυνόμενος σε πολίτες στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης

Ο Κασσελάκης χαρακτήρισε «παραμελημένη» τη Θράκη και έκανε λόγο για μια Ελλάδα που ια σέβεται «όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο». Ο ίδιος αναμένεται σήμερα σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα. Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης, μετά από τον Έβρο και τη Ροδόπη, επιστρέφει στον Βορρά άμεσα, εκτός απροόπτου την Πέμπτη και την Παρασκευή, με επισκέψεις σε Πέλλα, Πιερία και Ημαθία ενώ την ερχόμενη Δευτέρα… ανηφορίζει ξανά προς τη Θεσσαλονίκη.

Όσο για τον Ανδρουλάκη βάζει και εκείνος από την Παρασκευή στο πρόγραμμά του περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

Oι «προειδοποιήσεις»

Ειδικά για την κεντροδεξιά παράταξη οι… προειδοποιήσεις του Βορρά υπήρξαν ήδη από την κάλπη της απλής αναλογικής τον Μάιο του 2023. Τότε ήχησαν στο γαλάζιο στρατόπεδο ηχηρά «καμπανάκια», στρέφοντας την προσοχή του κομματικού μηχανισμού και προσωπικά του Μητσοτάκη σε συγκεκριμένα σημεία του εκλογικού χάρτη.

Για παράδειγμα στην Πιερία, πριν από έναν χρόνο, οι απώλειες για την κεντροδεξιά παράταξη ανήλθαν σε 6,36 μονάδες σε σχέση με την εκλογική επίδοση του 2019. Και τον Ιούνιο του 2023 η ΝΔ έχασε άλλες 2,3 μονάδες, πιάνοντας την πρωτιά με 38,80%, αλλά και βλέποντας την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου σχεδόν να διπλασιάζει εκεί το πανελλαδικό ποσοστό του και τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού σχεδόν να το τριπλασιάζει.

Αντίστοιχα στην Πέλλα ισχυροποιήθηκε ο χώρος δεξιότερα της ΝΔ, με την παράταξη να χάνει δυνάμεις σε σχέση με το 2019 αλλά και μεταξύ των αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023 (κατά 2,64 μονάδες), κερδίζοντας την περιφέρεια με 38,41%.

Περίπου το ίδιο έγινε στη Δράμα όπου η ΝΔ έχασε σχεδόν 4,5 μονάδες από το 2019 (ή αλλιώς 2.550 ψήφους) ενώ στην Ημαθία, όπου οι γαλάζιοι κατέγραψαν οριακές απώλειες, η Ελληνική Λύση κατάφερε να πάρει έδρα.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024