Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρική: Συνελήφθη δημοσιογράφος στο Μαλάουι για άρθρο που κατηγορούσε επιχειρηματία για διαφθορά

Αφρική: Συνελήφθη δημοσιογράφος στο Μαλάουι για άρθρο που κατηγορούσε επιχειρηματία για διαφθορά

Οργανώσεις υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν τη σύλληψη

Ο 34χρονος Macmillan Mhone, δημοσιογράφος από το Μαλάουι της Αφρικής, συνελήφθη τη Δευτέρα με την κατηγορία «δημοσίευσης ειδήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν φόβο και δημόσια ανησυχία, διαδικτυακό spam και εκβιασμό», καθώς τον περασμένο Αύγουστο είχε δημοσιεύσει άρθρο του, μέσω του οποίου κατηγορούσε έναν επιχειρηματία της χώρας για διαφθορά.

Το ρεπορτάζ του Mhone, το οποίο δεν έχει κατέβει από τον ιστότοπο Malawi 24, ανέφερε ισχυρισμούς ότι ο Abdul Karim Batatawala λειτουργούσε ένα δίκτυο εταιρειών μεσολάβησης για να εξασφαλίσει κυβερνητικές συμβάσεις του Μαλάουι, ενώ περίμενε να δικαστεί για κατηγορίες περί διαφθοράς.

«Η σύλληψη και η κράτηση ενός δημοσιογράφου αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος του κοινού να γνωρίζει»

Ο Batatawala αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για απάτη και διαφθορά και έχει δηλώσει αθώος, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Mhone ανέφερε ότι ο Batatawala συνελήφθη από το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ACB) το 2021 ως ύποπτος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό της κυβέρνησης του Μαλάουι.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της αστυνομικής υπηρεσίας του Μαλάουι Peter Kalaya δήλωσε ότι ο Mhone συνελήφθη μετά από καταγγελία του Batatawala ότι έγιναν προσπάθειες από τον δημοσιογράφο να του αποσπάσει χρήματα.

«Η συμπεριφορά αυτή ισοδυναμεί με βασανιστήρια…»

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνασπισμού Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Gift Trapence, καταδίκασε τις κατηγορίες κατά του Mhone.

«Τα δικαιώματα των δημοσιογράφων πρέπει να γίνονται σεβαστά, κάθε απόπειρα καταστολής της ελευθερίας τους να κάνουν ρεπορτάζ πρέπει να αντιμετωπίζεται με ταχεία και κατάλληλη καταδίκη», δήλωσε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του, το παράρτημα του Ινστιτούτου Μέσων Μαλάουι της Νότιας Αφρικής (Misa) επέκρινε τόσο τη σύλληψη όσο και τη μεταφορά του Mhone από την πόλη Μπλαντίρε.

«Η συμπεριφορά αυτή ισοδυναμεί με βασανιστήρια και σκόπιμη προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο δημοσιογράφος», δήλωσε ο Golden Matonga, πρόεδρος του Misa.

Είπε ότι το άρθρο δεν προκάλεσε σε καμία περίπτωση φόβο ή δημόσια ανησυχία και ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες. «Πιστεύουμε ότι η σύλληψη και η κράτηση ενός δημοσιογράφου για ένα άρθρο αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος του κοινού να γνωρίζει», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Misa.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024