Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας, ανησυχία για επανέναρξη του πολέμου

Γάζα: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας, ανησυχία για επανέναρξη του πολέμου

Κυρίως οι παραβιάσεις αφορούν τη βόρεια Γάζα, καθώς Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν για να θάψουν τους δικούς τους ή να πάρουν πράγματα από τα σπίτια τους, έρχονται αντιμέτωποι με τις κάννες των όπλων.

Με την ισραηλινή αεροπορία να στέλνει αεροσκάφη κατά παράβαση της συμφωνίας από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισαν να φαίνονται τα μαύρα σύννεφα στην πολυπόθητη και εύθραυστη εκεχειρία.

Με το Ισραήλ να έχει απευθύνει σε όλους τους τόνους πως αμέσως μετά το τέλος της ανθρωπιστικής παύσης, θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, είναι φανερό πως δεν πρόκειται να αποφευχθεί η έναρξη του πολέμου.

«Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εκεχειρία όσο ο ισραηλινός εχθρός απέχει από την παραβίασή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IOF) έβαλαν τα άρματα μάχης τους να ανοίξουν πυρ προς τον καταυλισμό προσφύγων αλ-Σάτι στη βόρεια Γάζα, καθώς και προς τη συνοικία Σέιχ Ραντουάν στην πόλη της Γάζας, καθώς ισραηλινά αεροσκάφη ακούγονταν από πάνω.

Η Χαμάς δηλώνει πως απάντησε στρατιωτικά στην (προσωρινή) παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός

«Οι δυνάμεις μας απάντησαν στην παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς για να συνεχίσει. «Καλούμε τους διαμεσολαβητές να υποχρεώσουν τους κατακτητές να τηρήσουν όλους τους όρους της κατάπαυσης του πυρός».

Ο Ισραηλινός στρατός, από την άλλη πλευρά, ανέφερε ότι κάποιοι από τους στρατιώτες της τραυματίστηκαν εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στη βόρεια Γάζα, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι έκαναν κινήθηκαν σε θέσεις στην περιοχή εν μέσω κατάπαυσης του πυρός. Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την Χαμάς πως αυτή έσπασε την εκεχειρία.

Tο Al Mayadeen και το Al Jazeera έχουν καταγράψει περιστατικά

Ο ανταποκριτής του Al Mayadeen στη Γάζα επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής παραβίασαν την εκεχειρία ρίχνοντας πυροβολισμούς στη βόρεια Γάζα, ιδίως στη γειτονιά Sheikh Radwan.

Αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν βλήματα πυροβολικού και καπνογόνα δυτικά της γειτονιάς Sheikh Radwan κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, με στόχο να καλύψουν την υποχώρησή τους από το κεντρικό τμήμα της γειτονιάς προς την οδό Rashid.

Προχθές σε δελτίο Τύπου, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνος (PRCS) ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν σε δύο αγρότες που εργάζονταν στη γη τους ανατολικά του καταυλισμού al-Maghazi στην κεντρική Γάζα. Επτά ακόμη παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν ανάμεσα στο νοσοκομείο Al-Quds και το Ινδονησιακό νοσοκομείο.

Η εκεχειρία παραμένει «με το δάχτυλο στην σκανδάλη», κάθε άλλο παρά ασφαλής.

Το περιστατικό αυτό οδήγησε στον θάνατο του ενός και τον τραυματισμό του άλλου. Την πρώτη ημέρα ακόμα δύο θάνατοι Παλαιστινίων σημειώθηκαν. Ενώ πολλοί από τους Παλαιστινίους πολίτες που κινούνται προς την βόρεια Γάζα έχουν πυροβοληθεί με το Al Jazeera να αναφέρει δύο επιβεβαιωμένους θανάτους.

Μια επιβεβαιωμένης μορφής παραβίαση της εκεχειρίας αναφέρει τις πτήσεις αεροπλάνων πάνω από τη νότια Γάζα, κάτι που προκύπτει από πολλές πηγές, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια είναι υποπολλαπλάσια αυτής που έχει συμφωνηθεί. Ο μικρότερος αριθμός προμηθειών καταφθάνει στη βόρεια Γάζα καθώς υπάρχει αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σημείο ελέγχου. Στο σημείο ελέγχου παρακρατήθηκε και το βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα για νοσοκομεία της βόρειας Γάζας.

Οι εξελίξεις συνηγορούν πως πέρα από την πιθανή παράταση για δύο ακόμη ημέρες, μετά την λήξη των δύο επιπρόσθετων ημερών που συμφωνήθηκαν, δύσκολα θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς τα πνεύματα είναι ήδη τεταμένα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024