Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα που καταλαμβάνονται σήμερα από μονοκαλλιέργειες φοινικόδεντρων θα επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση και θα ξαναγίνουν δάσος, υπόσχεται η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο.

Λόγω της διαδεδομένης χρήσης του φοινικέλαιου σε τρόφιμα, καλλυντικά και πολλά ακόμα προϊόντα, οι καλλιέργειες φοινικόδεντρου έχουν εξαπλωθεί σε βάρος των δασών της Νοτιοανατολικής Ασίας, μια καταστροφή που σπρώχνει στο χείλος της εξαφάνισης εμβληματικά είδη όπως οι ουρακοτάγκοι της Ινδονησίας.

Το 2020 η χώρα ξεκίνησε ελέγχους νομιμότητας των φυτειών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις εξαπλώθηκαν άναρχα σε προστατευόμενες περιοχές.

Σε ορισμένες περιοχές που είχαν επίσημα αναγνωριστεί ως δασικές εκτάσεις, παραγωγοί φοινικέλαιου θα μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους εφόσον πληρώσουν πρόστιμο εντός προθεσμίας που λήγει την Πέμπτη.

Όμως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε αναγνωρισμένες δασικές περιοχές θα περάσουν πίσω στο κράτος και τελικά θα επιστρέψουν στη φύση, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δασών Μπάμπανγκ Χεντρογιόνο.

«Η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει αυτές τις εκτάσεις αφότου [οι εταιρείες] πληρώσουν πρόστιμπ» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Η καταμέτρηση των καλλιεργημένων προστατευόμενων περιοχών δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο το υπουργείο υπολογίζει ότι η συνολική έκταση είναι περίπου 2 εκατ. στρέμματα.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί τώρα τις εταιρείες φοινικέλαιου ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με διώξεις αν διαπιστωθεί ότι καταπατούν δασικές εκτάσεις μετά την προθεσμία της Πέμπτης.

Ακόμα, η ινδονησιακή κυβέρνηση συνέστησε φέτος ειδική ομάδα που θα ελέγχει αν οι καλλιεργητές πληρώνουν τους φόρους τους.