Κρούσματα λεπτοσπείρωσης μετά την Κέρκυρα όπου σήμανε συναγερμός με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να μεταβαίνει στο νησί, έχουν εντοπιστεί και στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης το τελευταίο 24ωρο δεν  διαγνώστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ενώ βρίσκονται υπό διερεύνηση άλλα 17.

Συνολικά έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 1.219 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των μονάδων υγείας, εκ των οποίων 28  με λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και 97 με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι 44 είχαν θετικό τεστ για κοροναϊό. Έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 8 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 17 λόγων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές,

Σχετικά με τους εμβολιασμούς συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου και την ηπατίτιδας Α, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1542  εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ειδικών πληθυσμών έναντι της ηπατίτιδας Α.

Δεν διαγνώστηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 9.000 κουνούπια σε 90 δειγματοληπτικούς σταθμούς.

Δεδομένης της κυκλοφορίας του ιού στην περιοχή συνιστάται στον πληθυσμό να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα δίκτυα υδροδότησης και το τελευταίο 24ωρο έγιναν 1.144 λείψεις δειγμάτων.

Όπου υπάρχουν ακτές κολύμβησης με ορατή ρύπανση να αποφεύγεται η κολύμβηση, ανέφερε ο κ. Σερέτης.

Μέτρα προστασίας απέναντι στη λεπτοσπείρωση

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον

2. Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου

3. Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών

4. Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.

5. Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα

6. Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά