Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβλήματα στο διαστημόπλοιο Luna-25 - Τι λένε οι Ρώσοι

Προβλήματα στο διαστημόπλοιο Luna-25 – Τι λένε οι Ρώσοι

Για μια «μη φυσιολογική κατάσταση» στο διαστημόπλοιο μιλάει η Roskosmos.

Έντονη είναι η ανησυχία στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos για το διαστημόπλοιο Luna-25, το οποίο τέθηκε πριν από μερικές ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Roskosmos, στο διαστημόπλοιο σημειώθηκε μια «μη φυσιολογική κατάσταση», με τους ειδικούς να αναλύουν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, προτού κάνουν κάποια ανακοίνωση.

Το ρωσικό διαστημικό όχημα είναι προγραμματισμένο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης την Δευτέρα για να αναζητήσει παγωμένο νερό.

Το Luna-25, που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για ένα έτος στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Η φωτογραφία της Σελήνης

Σύμφωνα με τη Roscosmos ο κρατήρας Zeeman παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, καθώς το ύψος του άξονά του «φτάνει τα 8 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια ενός σχετικά επίπεδου πυθμένα».

«Επίσης το διαστημόπλοιο Luna-25 πραγματοποίησε παρατηρήσεις με τη βοήθεια των συσκευών ADRON-LR και PML, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από το Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς και της συσκευής, ARIES-L, η οποία έχει κατασκευαστεί μαζί με την εταιρεία Astron Electronics», προσθέτει η δήλωση.

«Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από αλληλουχίες ακτίνων Γάμμα και νετρονίων από την επιφάνεια της Σελήνης. Επίσης, ανακτήθηκαν παράμετροι διαστημικού πλάσματος και αερίων και σκόνης της σεληνιακής τροχιάς», καταλήγει.

Η αποστολή του «Luna-25»

Το «Luna-25» εκτοξεύτηκε με πύραυλο Soyuz από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στις 11 Αυγούστου στις 2:10 τα ξημερώματα ώρα Μόσχας. Από τις 12 έως τις 14 Αυγούστου το αυτόματο διαστημόπλοιο προσάρμοσε δύο φορές τη διαδρομή του.

Η πρώτη αποστολή του «Luna-25» έχει στόχο να δοκιμάσει τεχνολογία ομαλής προσεδάφισης και μπορεί να γίνει το πρώτο διαστημόπλοιο που θα προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης.

Το διαστημόπλοιο θα κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, για περίπου πέντε ημέρες, στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία για να ξεκινήσει μια απαλή προσεδάφιση στον νότιο πόλο της Σελήνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου. Ο κύριος στόχος είναι η διεξαγωγή μελετών του σεληνιακού εδάφους για την παρουσία πάγου.

Το «Luna-25», που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για ένα χρόνο στο νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες, τα τελευταία χρόνια, έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Θα ερευνήσει τους φυσικούς πόρους συμπεριλαμβανομένου του νερού, ενώ θα μελετήσει και την εσωτερική δομή της Σελήνης και θα ερευνήσει και τον αντίκτυπο των κοσμικών ακτίνων και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της Σελήνης.

Το «Luna-25» είναι εξοπλισμένο με πολλές κάμερες οι οποίες θα καταγράφουν με τεχνολογία time-lapse την προσεδάφιση.

Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com, που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024