Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πίεση στην αντιπολίτευση για την ψήφο των αποδήμων

Πίεση στην αντιπολίτευση για την ψήφο των αποδήμων

Το Μαξίμου πετάει το γάντι για το νομοσχέδιο που καταργεί κάθε περιορισμό στο δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Στρατηγική «εγκλωβισμού» της αντιπολίτευσης μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσα από το πρώτο και μικρότερο νομοσχέδιό της, δηλαδή τα δύο άρθρα για την άρση κάθε περιορισμού στο δικαίωμα των εκτός επικράτειας Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Οσο κι αν από το Μαξίμου λένε ότι δεν στρέφονται προς συγκεκριμένα κόμματα για να επιτευχθεί η μίνιμουμ αναγκαία συναίνεση των 200 θετικών ψήφων, το… γάντι είναι ήδη πεταμένο προς το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, με το σκεπτικό ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχαν υπερψηφίσει την ίδια ρύθμιση, η οποία με την τότε μικρότερη αριθμητική δυναμική των δύο κομμάτων είχε συγκεντρώσει 192 ψήφους.

Ενισχυτικά προς το διπλό μήνυμα αφενός της «συμπερίληψης» αφετέρου της «διόρθωσης» στρεβλώσεων, όπως επιδιώκει να εκπέμψει η κυβέρνηση με τα πρώτα νομοθετικά βήματα, λειτουργεί η κινητικότητα των ομογενειακών οργανώσεων, οι οποίες πιέζουν για ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος ψήφου για τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημόσια διαβούλευση, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, συμμετείχαν με σχόλια κυρίως εκπρόσωποι ομογενών (του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία κ.ά.) ενώ από την πρώτη στιγμή μεταξύ άλλων ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος ζήτησε με δήλωσή του τη «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία» σε «ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων της Διασποράς».

Λίγο πριν απ’ την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το Φόρουμ των προέδρων των δευτεροβάθμιων οργανισμών των ΗΠΑ απευθύνθηκαν με επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Βουλή, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα το επιπλέον αίτημα για θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου.

Αυτή πάντως δεν προβλέπεται προς το παρόν στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο σε ό,τι αφορά τις τεχνικές απαιτήσεις της διαδικασίας.

Στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα

Η νομοθετική πρωτοβουλία οδεύει προς τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με στόχο να περάσει στην Ολομέλεια εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η άρση κάθε προηγούμενου περιορισμού φέρνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της  αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, ενώ όπως προβλέπεται οι εκλογείς θα εγγράφονται οποτεδήποτε και με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και κατά την αίτησή τους θα προσδιορίζουν «την εκτός επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής», στην οποία επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η κυβέρνηση ποντάρει σε πρωτοβουλίες που μπορεί να γίνουν ευρύτερα αποδεκτές, ώστε να εμφανίζει «κοινωνικό πρόσωπο αξιοπιστίας» – αντίστοιχα αυτός είναι ο σκοπός και του δεύτερου νομοσχεδίου με τις οικονομικές δεσμεύσεις. Και αυτή η διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι 28 Ιουλίου.

Κυβερνητικά καρφιά στα κόμματα

Για την ψήφο των αποδήμων η κυβέρνηση διεκδικεί τα 200 «ναι» για πρώτη εφαρμογή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. «Θέλουμε να λυθεί μια άδικη εκκρεμότητα και αυτό είναι ένα στοίχημα συνολικά του πολιτικού συστήματος» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επεφύλασσε αιχμές για τη στάση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Γεννιούνται πολλά εύλογα ερωτήματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Ελληνική Λύση, με το «καρφί» ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό έχει να κάνει με τις επιδόσεις του κόμματος αυτού στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στους κατοίκους του εξωτερικού». Τυχόν αντίστοιχη «αναδίπλωση» και από το ΠΑΣΟΚ «δεν θα έχει προηγούμενο», υποστηρίζουν με νόημα οι κυβερνητικοί. Εχει προηγηθεί καθαρό μήνυμα του Μητσοτάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν αναφερόμενος (προ ημερών στον Σκάι) στο ότι «τα κόμματα κρίνονται από το πόσο στηρίζουν αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών» αναρωτήθηκε «τι θα κάνει, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων; (…) Τώρα θα έρθει να μας πει ότι «δεν το ψηφίζω επειδή πρέπει να είμαι αντιπολίτευση»;».

Αντίστοιχα κυβερνητικός παράγοντας σχολιάζει με νόημα ότι «όταν όλοι έρθουν προ των ευθυνών τους, ας εξηγήσουν στους πολίτες τη στάση τους».

Σημειωτέον ότι στις εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην Ασία (67,23%), ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη (17,27%), το ΠΑΣΟΚ σε Αφρική (9,88%), το ΚΚΕ στην Αυστραλία (15,45%) και η Ελληνική Λύση στην Αφρική (3,70%), ενώ η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου που πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην Αυστραλία (4,07%) διαμηνύει ότι «θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που απελευθερώνει την πρόσβαση των συμπατριωτών μας στην εκλογική διαδικασία».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024