Ενας νέος Ερντογάν με στόχο να χτίσει γέφυρες και όχι να προκαλέσει θύελλες όπως στο παρελθόν, ακόμα και με την Ελλάδα, ήταν αυτός που εμφανίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους.

Με φόντο τόσο την οικονομική κρίση που πιέζει την Τουρκία, τις ανάγκες της Αγκυρας για ανανέωση των εξοπλιστικών της, όπως τα F-16, αλλά και την απαίτηση των ΗΠΑ για ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή και την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πιο συγκεκριμένα, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Μπάιντεν –  Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα συνεργασίας και κρίθηκε «ειλικρινής» και από την ελληνική πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν μίλησε και αυτός για επανεκκίνηση των σχέσεων, καθώς και για μια συνάντηση που έθεσε νέα θεμέλια στην οικοδόμηση της φιλίας των δύο πλευρών. Δήλωσε δε ότι η Αγκυρα δεν θέλει να αυξήσει τους εχθρούς της αλλά τους φίλους της σε όλον τον κόσμο και αυτό έκανε και χθες στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών.

Τα μαχητικά και ο Μπάιντεν

Ο Ερντογάν απέρριψε και αιτιάσεις για ενδεχόμενη χρήση των F-16 που ζητεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ για αύξηση της επιθετικότητας απέναντι στην Αθήνα. Οπως είπε, η Τουρκία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 της ενάντια στην Ελλάδα και δεν προτίθεται να το κάνει ούτε στο μέλλον.

Τουρκικές πηγές υπογράμμιζαν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει πολύ δύσκολο να διαταραχθεί, ενώ έδιναν ιδιαίτερη έμφαση και στον ρόλο Γεραπετρίτη – Φιντάν από εδώ και στο εξής.

Σημείωσε δε ότι συζήτησε το ζήτημα των F-16 με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τα αποκτήσει η Αγκυρα και να παρακολουθήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος. Σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, κάτι το οποίο είναι δεσμευτικό, ακόμα και αν η διοίκηση έχει δηλώσει τις προθέσεις της υπέρ της πώλησης.

Ο Ερντογάν δήλωσε πάντως ότι δεσμευτική είναι και η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το ζήτημα της Σουηδίας, τοποθετώντας τη συνεδρίαση για την έγκριση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ