Ο θρύλος της οικονομίας, Τζον Μέιναρντς Κέινς, είχε πει ότι «για να σωθεί η οικονομία, το κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και έναν άλλο εργάτη για να την κλείνει».

Το δίχως άλλο στην Τουρκία τη μεγάλη τρύπα στην οικονομία έχει ανοίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ανορθόδοξη στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων και της πιστωτικής επέκτασης που ακολουθεί πεισματικά, με φόντο έναν πληθωρισμό στο κόκκινο και τους ξένους επενδυτές στην έξοδο κινδύνου.

Με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Άγκυρας επιβεβαιώθηκε ότι αυτός που καλείται τώρα να την κλείσει είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, που αναλαμβάνει για δεύτερη φορά το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας, οπαδός μιας πιο συμβατικής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής που εκτιμάται ότι μπορεί να ρίξει φως στην παραπάνω ζοφερή εικόνα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο προαναφερόμενος κουρδικής καταγωγής πολιτικός, που έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει μακρά θητεία ως στρατηγικός αναλυτής στην Merill Lynch στο Λονδίνο, ζήτησε και πήρε από τον Τούρκο πρόεδρο πλήρη ελευθερία κινήσεων στη λήψη αποφάσεων και στην επιλογή προσώπων, αλλά και πίστωση χρόνου, για να καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της εθνικής οικονομίας και να προσελκύσει ξανά τους ξένους επενδυτές στα εδάφη της.

Ελεύθερο… σερβίς;

Παρότι ο Ερντογάν δεν αγαπά το τένις, όπως ο Σιμσέκ, πολλοί εντός και εκτός της Τουρκίας φοβούνται ότι δεν θα τον αφήσει να… σερβίρει για καιρό και η αλήθεια είναι το έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας ο νέος υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας παρομοιάζεται και με τους 12 άθλους του Ηρακλή μαζί.

Η Τουρκία βρίσκεται στο μέσο μιας μεγάλης κρίσης λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, που πυροδότησε η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 85,5% τον περασμένο Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει στο 43,7% τον Απρίλιο στην κατάλληλη ώρα για το άνοιγμα των καλπών λίγο αργότερα.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 150% της αξίας της τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων της γειτονικής χώρας βρέθηκε υπό τεράστια πίεση εν μέσω ταχείας εξάντλησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά τα 170 δισ. δολάρια που διέθεσε τους τελευταίους 18 μήνες η Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της.

Τα πετροδολάρια από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, οι χρηματικές ενέσεις από τη Νότια Κορέα και την Κίνα και φυσικά τα μαύρα κεφάλαια από τη Ρωσία μπορεί να συντήρησαν την οικονομία στο χείλος του γκρεμού, αλλά δεν ληφθούν άμεσα μέτρα διόρθωσης της, η πτώση της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θεωρείται σίγουρο στοίχημα.

Λίγα χρήματα, πολλές υποσχέσεις

Θα καταφέρει όμως ο Σιμσέκ να τετραγωνίσει τον κύκλο και να δώσει τους Τούρκους όλα τα οικονομικά δώρα που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Ερντογάν, τακτοποιώντας γοργά και στο ακέραιο τις ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και την αποπληρωμή του χρέους ύψους 200δισ. δολαρίων;

«Η διαφάνεια, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές μας αρχές για την επίτευξη των παραπάνω στόχων», δήλωσε χθες ο νέος-παλιός υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Twitter

Και φαίνεται ότι είναι πανέτοιμος για σκληρό παιχνίδι, αφού σύμφωνα με τος φήμες θα βάλει στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας ((TCMB) ) την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, το «τρομερό κορίτσι από την Τουρκία», όπως την αποκαλούν στον κόσμο των αγορών και του επιχειρείν.

Με σπουδές στα πανεπιστήμια Bosphorus και Princeton, όπου αποτέλεσε την πρώτη φοιτήτρια που ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη χρηματοοικονομική μηχανική μέσα σε ένα χρόνο, η 41χρονη Ερκάν έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος για πολλά χρόνια στην Goldman Sachs, στην Tiffany & Co και σε άλλους σημαντικούς οικονομικούς κολοσσούς.

Οι 100 μέρες της κρίσεις

Με τα βλέμματα όλα στραμμένα πάνω του, ο Σίμσεκ θα ακολουθήσει μετά βεβαιότητας μια νομισματική πολιτική με στόχο τον χαμηλό πληθωρισμό, αντί για την πιστωτική επέκταση και την ανάπτυξη, δήλωσε στο Al Jazeera ο Τσειτσούν Έλγκιν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης.

Το στοίχημα της τουρκικής οικονομίας θα κριθεί τις επόμενες 100 μέρες, κατέληξε ο ίδιος. Διάστημα αρκετό για να φανούν τόσο το εύρος των δεξιοτήτων του Σισμέκ, όσο και οι πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν…