Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του πρώτου επίσημου exit poll από τις κάλπες της Τουρκίας, η συζήτηση γυρνάει και πάλι στο διακύβευμα αυτών των εκλογών, των σημαντικότερων στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Εμρέ Πέκερ, αναλυτής στο EurasiaGroup, που επικαλείται ο Guardian, είναι μια εκλογική μάχη μεταξύ συνέχειας και αλλαγής, με την οικονομία να είναι ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει τη ετυμηγορία της κάλπης και θα καθορίσει την επόμενη μέρα.

Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου

Ο Ερντογάν προσπάθησε απελπισμένα, σύμφωνα με τον προαναφερόμενο, να μεταφέρει τη συζήτηση σε θέματα όπως η τρομοκρατία, η εθνική ασφάλεια και οι οικογενειακές αξίες, ενώ έδωσε αγώνα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προβάλει την εικόνα ενός ισχυρού παγκόσμιου ηγέτη.

Όμως, δεδομένης της κλίμακας των οικονομικών προβλημάτων, δεν είχε την τύχη με το μέρος του, γι’ αυτό και κατέφυγε τελικά στη διανομή φυλλαδίων πόρτα με πόρτα για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.

Ο Κιλιτσντάρογλου από την πλευρά του πόνταρε στις δεσμεύσεις του για σωστή οικονομική διαχείριση και προάσπιση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και των ελευθεριών.

Το πολυπόθητο 50%

Η αντιπολίτευση μπορεί να «ζωγραφίζει» μια ωραία εικόνα για το μέλλον σε σχέση με την σημερινή ηγεσία που επέλεξε να τονίσει τα επιτεύγματα του παρελθόντος, ωστόσο κατά τον Πέκερ, ούτε ο Κιλιτσντάρογλου, ούτε ο Ερντογά θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το όριο του 50% και να αποφύγουν τον δεύτερο γύρο.

«Το αποτέλεσμα θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού», καταλήγει.