Πάνω από 150 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που οι τρομακτικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται καθώς πολλοί επιζώντες ανασύρονται από τα συντρίμμια.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και την Συρία, άφησε το φονικό αποτύπωμά του. Οι νεκροί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000.

Πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταλληλότητα των κτιρίων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις και κάτοικοι έκοβαν τις κολόνες από τα κτίρια προκειμένου να μεγαλώσουν τα καταστήματά τους.

«Υγειονομικές βόμβες»

Πλέον όλοι αναμένουν σε ένα θαύμα καθώς οι ελπίδες για να βρεθεί κάποιος ζωντανός εξανεμίζονται.

Μετά από την δραματική στιγμή της περισυλλογής των άψυχων σωμάτων από τα συντρίμμια, η συζήτηση ανοίγει σχετικά με την εξέλιξη των πληγέντων περιοχών σε «υγειονομικές βόμβες».

Οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα κι για ύπαρξη χολέρας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στις περιοχές της Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό.

Η γενική διευθύντρια ελληνικού τμήματος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρά μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» οι οποίοι πλέον καλούνται να αντιμετωπίζουν τις αρρώστιες που ενδεχομένως να εξαπλωθούν, καθώς η «οσμή θανάτου» έχει εξαπλωθεί ήδη σε αυτές τις περιοχές.

«Πράγματι ο κύριος όγκος βρίσκεται στη νοτιοδυτική Συρία. Έχουμε στείλει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εμείς ήμασταν και νωρίτερα εκεί όμως με μεγάλη παρέμβαση ιατρική. Η Συρία έχει μπει στον 13ο χρόνο εμπόλεμων συγκρούσεων και η συγκεκριμένη περιοχή συχνά γίνεται τόπος συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και καθεστωτικών», είπε αρχικά, και συμπλήρωσε:

«Βρισκόμαστε εκεί και η παρέμβασή μας έχει μεταφερθεί, καθώς νωρίτερα υποστηρίζαμε κλινικές, έχουμε προσπαθήσει να μεταφέρουμε τις δράσεις μας εκτός νοσοκομείων για να στηρίξουμε τον κόσμο που είναι έχει πληγεί από τον σεισμό. Υποστηρίζουμε περίπου 30 νοσοκομεία αλλά υπάρχουν και πολλές ιατρικές δομές. Μάλιστα δύο μαιευτικές δομές χρειάστηκαν να εκκενωθούν λόγω μη καταλληλότητας των κτιρίων».

«Στο άμεσο μέλλον τίθενται ζητήματα για την συνέχιση παροχής ιατρικής βοήθειας όχι μόνο στον πληθυσμό που έχει πληγεί αλλά και σε έναν πολύπαθο πληθυσμό. Υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένων ατόμων, άτομα που ήδη ζούσαν σε τραγικές συνθήκες, ήδη έχουν αντιμετωπίσει επιδημίες χολέρας, δη έχουν πορεία πρόσβασης σε υπηρεσίας που συνεχώς βάλλεται. Το κύριο ζήτημα είναι η πρόσβαση σε νερό, σε συνθήκες υγιεινής, κατάλληλα κέντρα υποδοχής, και πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι προϋπήρχαν ζητήματα σε αυτές τις περιοχές», επεσήμανε η κ. Ψαρά.

«Η πρόσβαση στην νοτιοδυτική Συρία εξαρτάται από πολιτική ατζέντα»

Για το ερώτημα πόσο καιρό μπορεί να μείνει ένας άνθρωπος ζωντανός, η κ. Ψαρά υπογράμμισε πως, «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, δεν μπορώ να το οριοθετήσω, δεν το θεωρώ σωστό για τους ανθρώπους που περιμένουμε τους δικούς τους. Έχουμε χάσει και εμείς 2 συναδέλφους, και έχουμε τώρα συναδέλφους Σύριους και Τούρκους που προσπαθούν να φτιάξουν την ζωή τους μέσα από τα συντρίμμια και συγχρόνως να υποστηρίξουν τη δράση μας. Έχουμε ήδη ανησυχίες για πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και καύσιμα, σιγά σιγά οι τιμές θα αυξάνονται και θα υπάρχουν προβλήματα»

Για τον πόλεμο στην νοτιοδυτική Συρία και την δυσκολία να φτάσει στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια, η κ. Ψαρά δήλωσε πως, «Στην νοτιοδυτική Συρία η ανθρωπιστική βοήθεια περνάει μόνο από ένα πέρασμα. Η περιοχή εκεί θεωρείται εμπόλεμη ζώνη. Ούτως η άλλως η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν δυσχερής, οπότε εάν υπάρχει ένα μέρος που ανησυχούμε είναι η νοτιοδυτική Συρία γιατί δεν έχει άλλες δυνατότητες πρόσβασης που έχουν άλλα σημεία που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένοπλες συγκρούσεις ωστόσο ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει ο πόλεμος, είναι απλά μία παύση του πυρός. Είναι μία περιοχή που κρίνεται αντικαθεστωτική οπότε η πρόσβαση εξαρτάται από πολιτική ατζέντα».