Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε εννιά πρεσβευτές για εξηγήσεις

Τουρκία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε εννιά πρεσβευτές για εξηγήσεις

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίσης καλέσει τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία να «είναι σε ετοιμότητα».

Οι πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν σήμερα, Πέμπτη από το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία, αφού πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οι εννέα αυτές χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Σουηδία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Τουλαχίστον έξι χώρες ανακοίνωσαν ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ τουλάχιστον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίσης καλέσει από την περασμένη Παρασκευή τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία να «είναι σε ετοιμότητα» γιατί υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων, σε αντίποινα, όπως λένε, για το κάψιμο του Κορανίου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπως την πλατεία Ταξίμ, αλλά και ζώνες γύρω από εκκλησίες και συναγωγές.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών.

Πρώτο το Βερολίνο προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες για ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία, ενώ το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπεϊογλού, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ.

Πάντως καμία από τις δύο χώρες δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

Στα «κάγκελα» ο Ερντογάν μετά το κάψιμο του Κορανίου

Στα τέλη Ιανουαρίου, σε κινητοποιήσεις στη Στοκχόλμη, τη Χάγη και την Κοπεγχάγη, κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν ή βεβήλωσαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Δανοσουηδός πολιτικός, Ράσμους Παλουντάν, έκαψε ένα αντίτυπο του κορανίου στη Στοκχόλμη, απειλώντας να το κάνει κάθε εβδομάδα έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Έπειτα από αυτό το περιστατικό, η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες με την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στη Συμμαχία, αιτήματα τα οποία ακόμη δεν έχει εγκρίνει.

Μάλιστα στην πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αναμένει «ειλικρινή βήματα από τη Σουηδία στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας», δήλωσε ο Ερντογάν, προτρέποντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο τριμερές μνημόνιο».

«Δεν θα πούμε ναι στη (Σουηδία) για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο εσείς επιτρέπετε το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, να καίγεται, να σκίζεται, και αυτό να γίνεται με (την έγκριση) του προσωπικού ασφαλείας σας», δήλωσε ακόμα ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο πρόσφατο κάψιμο του αντιτύπου του Κορανίου.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024