Μετά την Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Γαλλία, και η Σουηδία προειδοποιεί τους πολίτες της στην Τουρκία για τον κίνδυνο αντιποίνων, μετά το περιστατικό στην Στοκχόλμη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε σήμερα τους Σουηδούς, που βρίσκονται στην Τουρκία, να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις, έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στην Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνέχεια, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με την Σουηδία και την Φινλανδία σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την κίνηση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας «Σκληρή Γραμμή», Ράσμους Παλουντάν, να κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία «βλέπει» η Δύση - Συστάσεις στους πολίτες

Οι ενέργειες του Παλουντάν οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

«Μακριά από μεγάλες συναθροίσεις και διαδηλώσεις»

«Οι Σουηδοί στην Τουρκία καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των γεγονότων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Διαδηλώσεις πιθανόν να πραγματοποιηθούν έξω από την πρεσβεία στην Άγκυρα και από το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες ημέρες», σημειώνεται.

Μετά την κίνηση του Παλουντάν, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, είπε ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου, προσθέτοντας όμως πως «αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Το κάψιμο βιβλίων ιερών για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής ενέργεια».

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χρειάζονται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας.

Η Τουρκία έχει πει ότι ειδικά η Σουηδία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη στάση ως προς αυτούς που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες – κυρίως ένοπλους Κούρδους – και την οργάνωση FETO που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr