Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι οικονομίες που ευνοούνται από τον πόλεμο

Ουκρανία: Οι οικονομίες που ευνοούνται από τον πόλεμο

Πέρα από την παγκόσμια οικονομία που έχει νιώσει το βάρος του πολέμου, υπάρχουν και οι χώρες που επωφελούνται.

Η ενεργειακή κρίση εντείνεται όσο ο χειμώνας αυξάνει τη ζήτηση. Η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ, όμως τα κράτη μέλη αρνούνται. Μάλιστα, δεν ελήφθη απόφαση στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Κατόπιν τούτων, η Ρωσία απειλεί να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή τους.

Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν ορισμένες οικονομίες που επωφελούνται από την εισροή Ρώσων μεταναστών και τον πλούτο που κομίζουν. Κόντρα σε όσα λέγονται για την παγκόσμια οικονομία βρίσκονται η Γεωργία, η Αρμενία και η Τουρκία βλέπουν τις οικονομίες τους να ανθούν εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Δεν θα πουλάμε πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν

Η περίπτωση της Γεωργίας

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 112.000 Ρώσοι έχουν επιλέξει την Γεωργία για την μετανάστευση τους. Το πρώτο κύμα σχεδόν 43.000 ατόμων έφτασε μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ το δεύτερο – του οποίου ο αριθμός είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί – εισήλθε στη χώρα μετά την επιστράτευση του Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

Η πλειονότητα των υπόλοιπων Ρώσων μεταναστών κατέφυγε στην Τουρκία (24,9%) και την Αρμενία (15,1%), ενώ σε «άλλες» χώρες που δεν αναφέρονται κατέληξε το 19%. Στην Γεωργία οι εισροές είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας που ανέκαμπτε ήδη από την πανδημία, με το τοπικό νόμισμα το Λάρι να έχει ενισχυθεί κατά 15% έναντι του ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ της Γεωργίας θα αυξηθεί κατά το εκρηκτικό 10% το 2022, ενώ τον Απρίλιο έβλεπε «μόλις» 3%, αποδίδοντας την εξέλιξη «στο μεταναστευτικό κύμα και τις οικονομικές εισροές που προκάλεσε ο πόλεμος». Σύμφωνα με το CNBC, η Γεωργία επωφελήθηκε από τη ραγδαία αύξηση των εισροών κεφαλαίων φέτος, κυρίως από τη Ρωσία.

Η εισροή χρήματος

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εισροές ρωσικών κεφαλαίων αντιπροσώπευαν τα τρία πέμπτα (59,6%) των συνολικών διεθνών εισροών της χώρας μόνο τον Οκτώβριο. Για το σύνολο του έτους δε, η Γεωργία είδε τις εισροές να εκτινάσσονται κατά 725% από πέρυσι.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, Ρώσοι μετέφεραν 1,412 δισ. δολάρια σε λογαριασμούς Γεωργία – ποσό υπερτετραπλάσιο από τα 314 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2021 – σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας. Την ίδια ώρα, Ρώσοι πολίτες άνοιξαν περισσότερους από 45.000 τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γεωργία μέχρι τον Σεπτέμβριο, διπλασιάζοντας σχεδόν το συνολικό αριθμό λογαριασμών που έχουν Ρώσοι στη χώρα.

Σύμφωνα με το CNBC, μία από τις πλέον ορατές επιπτώσεις των νέων αφίξεων στην Γεωργία ήταν στην αγορά κατοικίας. Οι τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσα Τιφλίδα αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο και οι συναλλαγές κατά 30%, σύμφωνα με τη γεωργιανή τράπεζα TBC. Τα ενοίκια δε εκτινάχθηκαν κατά 74% στη διάρκεια του έτους. Κατά τα άλλα, έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους είχαν εγγραφεί 12.093 νέες ρωσικές εταιρείες στη Γεωργία – αριθμός 13 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στο σύνολο του 2021.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Πράγματι, το think tank Hudson Institute με έδρα την Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι «το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παρουσία τους ως πρόσχημα για περαιτέρω παρέμβαση ή επιθετικότητα», αναφέρει το CNBC. Ο Μιχαήλ Κουκάβα, επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στο γεωργιανό think tank Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Ελευθερίας της Πληροφορίας (IDFI), εκφράζει επίσης τις ανησυχίες τους.

Διερωτάται τι θα γίνει όταν «η πλουτοκρατική κυβέρνηση της Μόσχας και αυτή η χώρα παρίας αποφασίσει να τους κυνηγήσει», είπε στο αμερικανικό δίκτυο, αναφερόμενος στους Ρώσους μετανάστες. «Αυτή είναι η βασική ανησυχία στη Γεωργία».

«Αν και δεν αποτελούν απειλή καθεαυτού», συνεχίζει, χαρακτηρίζοντας την πλειοψηφία των μεταναστών ως Ρώσους «νέας γενιάς», «το Κρεμλίνο μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα, για να έρθει και να τους προστατεύσει. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά κάθε οικονομική επίδραση».

Τι ισχύει για Τουρκία και Αρμενία

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει χορηγήσει 118.626 άδειες παραμονή σε Ρώσους φέτος, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία, ενώ το ένα πέμπτο των διεθνών πωλήσεων ακινήτων στη χώρα το 2022 έγιναν από Ρώσους.

Το Ταμείο αναμένει άλμα 11% στο ΑΕΠ της Αρμενίας φέτος στη βάση «των μεγάλων εισροών εξωτερικού εισοδήματος, κεφαλαίου και εργασίας στη χώρα», ενώ εκτιμά ανάπτυξη 5% και για την Τουρκία.

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024