Η Σερβία υπερψήφισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαιώνοντας ότι το Βελιγράδι αναθεώρησε την αρχική του στάση όταν, επικαλούμενο την αρχή της ουδετερότητας και τα εθνικά συμφέροντα, απέφευγε να καταδικάσει τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Βούτσιτς διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος στον ΟΗΕ δεν σημαίνει και αλλαγή της στάσης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Σερβία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε φόβους ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον που θα ακολουθήσουν, θα δημιουργήσουν δυσμενές κλίμα για την υπεράσπιση των σερβικών εθνικών συμφερόντων.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο αποπομπής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την κατάργηση του ψηφίσματος 1244 του 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

«Χωρίς το ρωσικό βέτο, το ψήφισμα του 1999 θα τεθεί εκτός ισχύος, η Σερβία θα απολέσει του νομικού δικαιώματος να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και το Κόσοβο θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και από τις πέντε χώρες της ΕΕ, που σήμερα δεν το αναγνωρίζουν», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος.