Έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια εξετάζοντας ανθρώπινες σορούς που έχουν βρεθεί στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία. Ο λόγος για τον καθηγητή Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Παύλο Παυλίδη, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αγνοουμένων και των οικογενειών τους έτσι ώστε κανένα θύμα μετανάστευσης να μη μείνει ως «αγνώστου ταυτότητος» αλλά, η σορός τους να επιστραφεί και να ταφεί όπως αρμόζει στον τόπο καταγωγής τους.

«Στην περιοχή μας ακολουθείται ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο στην αναγνώριση και την ταυτοποίηση των νεκρών, το οποίο αποσκοπεί στο να μπορέσουμε να αποδώσουμε τους νεκρούς στα συγγενικά τους πρόσωπα», δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

Ο ιατροδικαστής που εργάζεται στην περιοχή του Έβρου τα τελευταία είκοσι χρόνια περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει: «Λόγω της ιδιομορφίας του ποταμού προσπαθούμε να βρούμε προσωπικά αντικείμενα τα οποία είναι ανθεκτικά στο νερό έτσι ώστε δίνοντάς τα σε κάποιες επίσημες αρχές (αστυνομία, Ερυθρός Σταυρός, προξενικές αρχές) να έχουμε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των συγγενών και του θύματος και να περάσουμε στην εξέταση DNA ώστε να αποδώσουμε το άτομο αυτό στα συγγενικά του πρόσωπα».

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής, «τα τελευταία είκοσι χρόνια, μόνο από την ελληνική πλευρά του Έβρου, έχω διαχειριστεί γύρω στα 500 περιστατικά. Σίγουρα ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος» και όπως τόνισε, η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται χάρη στο πρωτόκολλο που ακολουθείται στην Σχολή Ιατροδικαστικής στην Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή την στιγμή συμμετέχουμε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα μαζί με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και προσπαθούμε μέσω των κοσμημάτων, των δαχτυλιδιών που θα βρούμε και κάποιων άλλων προσωπικών μεταλλικών αντικειμένων, να εντοπίσουμε και την προέλευση του νεκρού σε σχέση με τη χώρα του», εξήγησε ο κ. Παυλίδης.