Καφές από τη Βραζιλία, καφές από την Αιθιοπία, σύντομα και καφές από καλλιέργειες κυττάρων.

Με την παγκόσμια παραγωγή καφέ να απειλείται από την κλιματική αλλαγή, ερευνητές στη Φινλανδία πειραματίζονται με «βιώσιμο» καφέ που παράγεται σε βιοαντιδραστήρες.

Δεξιά, καλλιεργημένα κύτταρα καφεόδεντρου. Αριστερά, το τελικό προϊόν (VTT)

«Ακόμα δεν μοιάζει με τον πραγματικό καφέ κατά 100%» παραδέχεται στο Reuters ο Χάικι Αϊσάλα, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Τεχνικής Έρευνας VTT.

«Η γεύση είναι σαν συνδυασμός από διαφορετικά είδη καφέ. Δεν έχουμε φτάσει τις εμπορικές ποικιλίες, σίγουρα όμως μοιάζει ήδη με καφέ» λέει.

Ο καφές εργαστηρίου παράγεται από κύτταρα καφεόδεντρων που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρα με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Το τελικό προϊόν φιλτράρεται και καβουρδίζεται με διαδικασία που αναπτύχθηκε στο ίδιο εργαστήριο.

Η παραγωγή καφέ από κυτταρικές καλλιέργειες θα ωφελούσε το περιβάλλον, λένε οι ερευνητές, καθώς η υψηλή παγκόσμια ζήτηση οδηγεί στην αποψίλωση εκτάσεων για χάρη της καλλιέργειας καφεόδεντρων. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να επηρεάσει την παραγωγή καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών Χάικο Ρίσκερ, ο καφές εργαστηρίου θα προσέφερε κι άλλα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και η εξάλειψη της ανάγκης για μεταφορά των κόκκων καφέ σε μεγάλες αποστάσεις.

Για να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, πάντως, ο καφές από κυτταρικές καλλιέργειες θα απαιτούσε έγκριση ως «Νέο Τρόφιμο».