Στο τέλος της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αν η καταψήφιση της συμφωνίας με τη Γαλλία σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταγγείλει και θα την καταργήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας στην δευτερολογία του τόνισε ότι αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, μας απομακρύνει από μια έντιμη συμφωνία με την Τουρκία και μας εμπλέκει σε επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε το άρθρο 31 παράγραφος 2 της συμφωνίας λέγοντας ότι μπορεί να τροποποιηθεί εγγράφως  κοινή συναινέσει των δύο μερών και τόνισε ότι «αξιοποιώντας το άρθρο 31 θα την αλλάξουμε εις ότι αφορά την παρουσία Ελλήνων στο εξωτερικό. Με δική μας ευθύνη οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα πολεμούν έξω από τα σύνορα της χώρας υπό τις διαταγές άλλων δυνάμεων».

Εγώ δεν θα πω αυτά που λέγατε εσείς για Βέτο στη Βόρεια Μακεδονία, ούτε θα παρουσιάζω τον Ιανό, να δείχνω άλλο πρόσωπο εντός και άλλο εκτός της χώρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «ίστε εγκλωβισμένος κ. Μητσοτάκη στις αντιφάσεις σας».

«Πατάτε σε δύο βάρκες, θέλετε να είστε ταυτόχρονα και ακροδεξιός και κεντροδεξιός. Θα σας συνιστούσα να μην μιλάτε εσείς για εθνική συνέπεια εσείς που λέγατε ότι είναι εθνικό λάθος η συμφωνία των Πρεσπών και τώρα ζητάτε από τους εταίρους να την τηρήσουν» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «μικρό Μπογδάνο» λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Έκανε μια ομιλία εμπρηστική που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν απάντησε στο «γιατί δεν επέλεξε αυτή την αμυντική συμφωνία την Άνοιξη του 2020», «γιατί η αγορά των φρεγατών 3,3 δισ. την Άνοιξη του ’20 ήταν ακριβή αγορά που δεν άντεχε η ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα αντέχουμε τη συμφωνία των 5 δισ που είναι και οι κορβέτες μαζί, επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale και τα 2 δισ. για τη συμφωνία για την Καλαμάτα».

«Αντιλαμβάνομαι τα πολύ σοβαρά εσωκομματικά που έχετε, την ανάγκη σας να πατήσετε σε δύο βάρκες, από τη μία στη βάρκα της κεντροδεξιάς και από την άλλη στη βάρκα της ακροδεξιάς», σχολίασε.

«Είπατε ότι είχαμε δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής που άφηνε τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι και αναρωτηθήκατε αν είχαμε αγωνία. Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεία πλοίων του τούρκικου πολεμικού ναυτικού βγήκαν στην ΑΟΖ της χώρας έξω απ’ το Καστελόριζο με το Μπαρμπαρός για να κάνουν έρευνες», σημείωσε.

Τόνισε πως «τότε εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας, δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και άρα δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κατά απ’ τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του ΠΝ εκεί».