Η κινεζική εταιρεία CATL έγινε ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής μπαταριών αυτοκινήτων που παρουσίασε μια νέα καινοτόμα μπαταρία ιόντων νατρίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σχεδιάζει να εντάξει το νέο αυτό προϊόν στην παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέας τεχνολογίας το 2023.

Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, η ζήτηση για βασικά συστατικά της μπαταρίας, ιδιαίτερα το κοβάλτιο, έχει αυξηθεί. Αυτό έχει ωθήσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και μπαταριών να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στις τρεις τρέχουσες βασικές τεχνολογίες, δηλαδή τις μπαταρίες νικελίου-κοβαλτίου-αλουμινίου, νικελίου-κοβαλτίου-μαγγανίου και λιθίου-φωσφορικού σιδήρου.

To νάτριο είναι μαλακό μέταλλο που αντιδρά βίαια όταν έρθει σε επαφή με νερό (Wikimedia Commons, CC0 1.0)

Η CATL, ο κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών αυτοκινήτων της Κίνας, με αξία σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσίασε επίσης μια μπαταρία που ενσωματώνει μπαταρίες ιόντων νατρίου και ιόντων λιθίου.

Η ενεργειακή πυκνότητα των νέων μπαταριών ιόντων νατρίου είναι, ακόμα, χαμηλότερη από αυτή των μπαταριών LFP, δήλωσε ο Χουάνγκ Κισέν, αναπληρωτής επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της CATL. Αλλά πρόσθεσε ότι έχουν καλή απόδοση σε κρύο καιρό και σενάρια γρήγορης φόρτισης.

Η CATL, η οποία ανταγωνίζεται την ιαπωνική Panasonic Corp και τη LG Chem της Νότιας Κορέας, απασχολεί πάνω από 5.000 ερευνητές, δήλωσε ο πρόεδρος της, Ζενγκ Γιουκούν. Επίσης αναπτύσσει και άλλες τεχνολογίες που ενσωματώνουν τις μπαταρίες απευθείας στο πλαίσιο ενός ηλεκτρικού οχήματος για να επεκτείνουν την αυτονομία οδήγησης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που προμηθεύει με μπαταρίες της η CATL είναι μεταξύ άλλων οι Tesla Inc, Volkswagen AG και Geely.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr