Ο κίνδυνος θανάτου από τον Covid-19 είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας.

Αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας λόγω παχυσαρκίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θανάτου Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα θνησιμότητας από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και διαπίστωσε ότι από 2,5 εκατομμύρια θανάτους Covid-19 που αναφέρθηκαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, 2,2 εκατομμύρια ήταν σε χώρες όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού είναι υπέρβαροι.

Σε μια ανάλυση δεδομένων και μελετών από περισσότερες από 160 χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 αυξήθηκαν παράλληλα με τον υψηλό αριθμό της παχυσαρκίας.

Αποτελέσματα έκθεσης

Η έκθεση διαπίστωσε ότι κάθε χώρα όπου λιγότερο από το 40% του πληθυσμού ήταν υπέρβαρο είχε χαμηλό ποσοστό θανάτου Covid-19 όχι περισσότερο από 10 άτομα ανά 100.000.

Αλλά σε χώρες όπου περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ήταν υπέρβαρο, το ποσοστό θανάτου Covid-19 ήταν πολύ υψηλότερο – πάνω από 100 ανά 100.000.

Οι ερευνητές λένε ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλα προβλήματα υγείας και ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο H1N1, η γρίπη και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας προτείνει να δώσει προτεραιότητα σε όσους ζουν με παχυσαρκία για τον έλεγχο και τον εμβολιασμό Covid-19.

«Ένας υπέρβαρος πληθυσμός είναι ένας ανθυγιεινός πληθυσμός και μια πανδημία περιμένει…», γράφει η ομάδα. Στις ΗΠΑ, σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

The risk of death from Covid-19 is about 10 times higher in countries where most of the population is overweight, according to a report released by the World Obesity Forum.

Δημοσιεύτηκε από CNN στις Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο