Τους κινδύνους που υπάρχουν για τα άτομα που κάνουν σκι ή πεζοπορία στα βουνά αυτή την περίοδο, επισημαίνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στον Όλυμπο, όπου δύο γιατροί έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδα.

Όπως τονίζει η ΕΟΔ, σε περίπτωση εμφάνισης χιονοστιβάδας η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο είναι πολλοί, όπως ο αέρας, η κλίση της πλαγιάς, ο ήλιος και η ξαστεριά, η βροχή και η θερμοκρασία.

Η ΕΟΔ συνιστά στους ορειβάτες που πρόκειται να επισκεφθούν ορεινά συγκροτήματα να έχουν δηλώσει τη διαδρομή τους σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης, καθώς και να λαμβάνουν πληροφορίες για τις μετεωρολογικές συνθήκες.

«Οι ορειβάτες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν μαζί τους, κινητό τηλέφωνο και ασύρματο VHF για την περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη» προσθέτει η ΕΟΔ.

Υπογραμμίζεται πως μόνο το 20% των χιονοστιβάδων δημιουργείται από φυσική εξέλιξη, ενώ το υπόλοιπο 80% δημιουργείται από σκιέρ, ορειβάτες και γενικά άτομα και ομάδες που κινούνται στο βουνό.

Τέλος, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμπληρώνει πως σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα τα άτομα που εμπλέκονται μπορούν να βοηθηθούν αν έχουν στην κατοχή τους τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως πομποδέκτη χιονοστιβάδας, ράβδο ανεύρεσης θύματος ή μεταλλικό φτυάρι, καθώς και αν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση.