Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία : Να σβήσει γκράφιτι με «πολιτικό μήνυμα» επιχείρησε το ακροδεξιό VOX

Ισπανία : Να σβήσει γκράφιτι με «πολιτικό μήνυμα» επιχείρησε το ακροδεξιό VOX

Οι Φρίντα Κάλο, Νίνα Σιμόν, Μπίλυ Τζιν Κινγκ και Ρόζα Πάρκς είναι κάποια από τα πρόσωπα που απεικονίζει το γκράφιτι.

Να σβηστεί κινδύνευσε ένα φεμινιστικό γκράφιτι στη Μαδρίτη, μετά από πρόταση συμβούλων του ακροδεξιού VOX, υποστηρίζοντας πως έχει «πολιτικό μήνυμα».

To γκράφιτι 60 μέτρων δημιουργήθηκε το 2018 στον τοίχο ενός αθλητικού κέντρου, στην περιοχή Ciudad Lineal της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι Φρίντα Κάλο, Νίνα Σιμόν, Μπίλυ Τζιν Κινγκ και Ρόζα Πάρκς είναι κάποια από τα πρόσωπα που απεικονίζει.

Την περασμένη εβδομάδα, το ακροδεξιό κόμμα Vox, ηγήθηκε μίας προσπάθειας για το σβήσιμό του.

Η πρόταση αρχικά υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και το κεντρώο Κόμμα των Πολιτών, που ψήφισαν υπέρ του να αντικατασταθεί με ένα γκράφιτι στο οποίο θα απεικονίζονται άνδρες και γυναίκες παραολυμπιονίκες.

Η απόφαση ωστόσο εξόργισε κατοίκους της περιοχής, που διαδήλωσαν κατά του σβησίματος και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 56.000 υπογραφές. Από την πλευρά της η αριστερή κίνηση Más Madrid, έθεσε επί τάπητος πρόταση για την προστασία του γκράφιτι. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το Κόμμα των Πολιτών, που μετατοπίστηκε, και το σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Begoña Villacís, είπε πως αποδέχθηκε την επιθυμία της κοινότητας για να σωθεί το γκράφιτι, παρότι δεν αρέσει στην ίδια. «Οι πολιτικές μας είναι για τη δημιουργία πραγμάτων, όχι για την καταστροφή τους», ανέφερε η Villacís, μέλος του κόμματος των Πολιτών. Η ίδια ωστόσο αναρωτήθηκε γιατί στο γκράφιτι παρουσιάζονται μόνο προσωπικότητας της αριστεράς και όχι φυσιογνωμίες όπως αυτή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Οι ικανότητές σου δεν εξαρτώνται από το φύλο σου», διαβάζει κανείς στο γκράφιτι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Vox υποστήριξαν στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης κατά την περασμένη εβδομάδα πως το γκράφιτι έστελνε ένα «πολιτικό μήνυμα» το οποίο προήγαγε μία περιορισμένη αριστερή εκδοχή του φεμινισμού που δεν αντιπροσωπεύει όλες της γυναίκες. Ο δήμαρχος Μαδρίτης, José Luis Martínez-Almeida, είχε πει τότε πως η απόφαση να σβηστεί ήταν τόσο δημοκρατική όσο και η απόφαση να δημιουργηθεί.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024