Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ναυάγιο» στις συνομιλίες ΕΕ με AstraZeneca - «Δεν θα μας πάρετε τα εμβόλια», λένε οι Βρετανοί

«Ναυάγιο» στις συνομιλίες ΕΕ με AstraZeneca – «Δεν θα μας πάρετε τα εμβόλια», λένε οι Βρετανοί

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, έκανε λόγο για «συνεχή έλλειψη διαφάνειας για το πρόγραμμα παραδόσεων» της AstraZeneca.

Σε ναυάγιο – όπως όλα δείχνουν – κατέληξαν οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών – η οποία παραλίγο να ακυρωθεί – έγινε σε «εποικοδομητικό» τόνο, όπως ανέφερε στο Twitter η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. H EE παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι η AstraZeneca πρέπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει και να παραδώσει εμβόλια στους πολίτες του μπλοκ.

Στη συνέχεια, όμως, ο τόνος της κ. Κυριακίδου αλλάζει. «Λυπούμαστε για τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας για το πρόγραμμα παραδόσεων και ζητήσαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που αξίζουμε για το πρώτο τετράμηνο του 2021. Θα εργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παραδώσουμε τα εμβόλια γρήγορα στους πολίτες της ΕΕ».

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ πριν τη λήξη της συνεδρίασης, επικαλούμενος πληροφορίες από την ΕΕ, η μείωση στις παραδόσεις των δόσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεν είναι 60% αλλά υπολογίζεται σε 75%.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φτάσει στα άκρα. Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική επιθεώρηση του εργοστασίου της AstraZeneca στο Βέλγιο από τις αρχές της χώρας.

Έξαλλοι οι Βρετανοί με την ΕΕ: «Δεν θα μας πάρετε τη σειρά»

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Στέλλα Κυριακίδου μίλησε με σκληρά λόγια για την αγγλο-σουηδική εταιρεία χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη».

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι δύο από τα τέσσερα εργοστάσια, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca, βρίσκονται στη Βρετανία.

Επιπλέον αξιωματούχος της ΕΕ σε δηλώσεις του που μετέδωσαν οι Financial Times ανέφερε: «Στο συμβόλαιο, από τα τέσσερα εργοστάσια, δύο βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα πρέπει να μας βοηθήσουν να λάβουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε».

Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει «φωτιά» τόσο στον βρετανικό Τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εξαγριωμένοι Βρετανοί πολίτες κάνουν λόγο για «πόλεμο εμβολίων» από την ΕΕ, την οποία καλούν «να περιμένει τη σειρά» της για να πάρει το εμβόλιο.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος της Daily Mail «Τώρα η ΕΕ θέλει τα εμβόλιά μας».

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΕ έχει απειλήσει τη Βρετανία με μπλόκο στις εξαγωγές των εμβολίων τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca από τα εργοστάσιά τους που βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους (στην Ολλανδία και το Βέλγιο). Αναφέρουν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε συνάψει συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία τρεις μήνες πριν από την Ένωση.

Πολλοί είναι αυτοί επίσης – τόσο από τη Βρετανία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση – που ζητούν να δημοσιοποιηθούν τα συμβόλαια που έχει συνάψει η ΕΕ με την AstraZeneca.

Αναψε φωτιές η συνέντευξη Σοριό

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρία του δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η αργοπορημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Πιο αναλυτικά, στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica δήλωσε:

«Το συμβόλαιο με την Ε.Ε είναι ξεκάθαρο: Η δέσμευσή μας, σας το μεταφέρω επί λέξει είναι ‘να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε’ (‘our best effort”). Και συντάχθηκε έτσι επειδή η AstraZeneca και ο συνεργάτης της, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την βρετανική κυβέρνηση για 100 εκατ. δόσεις, ενώ η συμφωνία με την Ε.Ε, υπεγράφη τρεις μήνες αργότερα (…) Είπαμε ‘ok’, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε με συμβόλαιο γιατί είμαστε τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο κ. Σοριό.

Kαι πρόσθεσε: «Το deal με τη Βρετανία διευκολύνθηκε από τις συνομιλίες μεταξύ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής κυβέρνησης οι οποίες ξεκίνησαν πολύ νωρίς, και επέτρεψαν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να καθοριστούν πολύ νωρίς οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας εμπόδια μίας περίπλοκης διαδικασίας προτού το εμβόλιο εγκριθεί».

«Η συμφωνία με την ΕΕ ακολούθησε και αυτό σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες πήγαν τρεις μήνες πίσω. Η εταιρία έπρεπε να εκπαιδεύσει συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη ως προς την Παρασκευή του εμβολίου. Κάποιοι είναι καινούριοι σε αυτή τη διαδικασία: δεν ξέρουν πως να φτιάχνουν το εμβόλιο, και δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλοι», εξήγησε.

«Για αυτό το λόγο η πιο αποδοτική βρετανική εργοστασιακή δομή αποδίδει τρεις φορές περισσότερες δόσεις σε σχέση με άλλα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια αλλού. Kαι τα εργοστάσια με τις μικρότερες αποδόσεις είναι αυτά που χορηγούν την ΕΕ. Δυστυχώς, είναι πραγματικά ΄ατυχία’. Δεν υπάρχει τίποτε μυστήριο σε αυτό», κατέληξε.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024