Έργα τέχνης τα οποία δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αυτή τη φορά με χρήση αλγόριθμων, που συνδυάζουν την προϊστορική τέχνη των σπηλαίων με τα γκραφίτι προωθεί ως μια νέα μορφή τέχνης μια γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τέχνης.

Η Obvious είχε πουλήσει σε δημοπρασία των Christies στη Νέα Υόρκη το 2018 έναν πίνακα – τον πρώτο –  κατασκευασμένο με τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) με ποσό – ρεκόρ 430.000 δολάρια.

Ο πίνακας με τίτλο Portrait of Edmond de Belamy πωλήθηκε τότε 4.320 φορές πάνω από την τιμή εκκίνησης η οποία ήταν 10.000  δολάρια.

Η Obvious συνεργάζεται με τον Γερμανό καλλιτέχνη γκράφιτι Kai «Raws» Imhof για την παραγωγή του νέου έργου, το οποίο βασίζεται στο φημισμένο σύμπλεγμα σπηλαίων Lascaux, που βρίσκεται κοντά στο Μοντινιάκ.

Οι βραχογραφίες του σπηλαίου, το οποίο χρονολογείται 18.000 έτη, έχουν αντιγραφεί σε ρέπλικα του συμπλέγματος η οποία κόστισε 66 εκατομμύρια ευρώ.

Το αυθεντικό σπήλαιο είναι κλειστό για το κοινό από το 1963, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψή του με στόχο να προστατευθούν οι εκπληκτικής ομορφιάς βραχογραφίες του.

Ο τίτλος του νέου πρότζεκτ, Parietal Burner # 1, προέρχεται από τον τεχνικό όρο της ζωγραφικής σε σπήλαια και ενός περίτεχνου γκράφιτι.

Ξεκινώντας από τη Lascaux, η Obvious συνδέει την πρώτη καλλιτεχνική δραστηριότητα στον κόσμο με την προηγμένη τεχνολογία.

Η «εκπαίδευση» του αλγόριθμου για τη δημιουργία νέων έργων που συγχωνεύουν το στυλ του γκράφιτι καλλιτέχνη Raws με το έργο των αρχαίων ήταν μια διαδικασία δύο βημάτων, και ξεκίνησε από τη ζωγραφική των  σπηλαίων.

Το αποτέλεσμα, είναι ένα μίγμα των δυο αισθητικών.  Είναι βασισμένο σε ένα έργο του Raws που ονομάζεται Chaos και μια «νέα» απεικόνιση ζώου από το Lascaux.

Η εταιρεία εκτύπωσε περιορισμένο αριθμό υπογεγραμμένων αντιτύπων, που κοστίζουν 250 ευρώ το καθένα. Οι πρώτοι πενήντα αγοραστές θα μπουν σε κλήρωση για να κερδίσουν ένα αλουμινένιο πιάτο με το έργο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr