Άρρηκτα συνδεδεμένες με την καταστροφή στην Εύβοια είναι οι περσινές πυρκαγιές. Ειδικοί είχαν κρούσει τότε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων ώστε να προληφθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Μαριλένα Γεραντώνη, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι αυτό ισχύει για την περίπτωση των Ψαχνών, «στη λεκάνη των Πολιτικών όμως δεν είχαμε καμένο δάσος».

Άξια διερεύνησης τα φαινόμενα

Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμη είναι νωρίς για να πούμε τι ακριβώς συνέβη στην Εύβοια, ωστόσο τα φαινόμενα και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν είναι άξια διερεύνησης.

«Θα πρέπει να διερευνηθούν τα φαινόμενα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα αίτια αυτού του μεγάλου πλημμυρικού φαινομένου».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι σε κάθε περιοχή της Εύβοιας που παρατηρήθηκαν τα έντονα φαινόμενα, επικρατούν διαφορετικές συνθήκες οι οποίες και θα πρέπει να εξεταστούν.

«Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών ήταν η μεγάλη βροχόπτωση. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση βροχόπτωσης, με τόσο διαφορετικές συνθήκες».

Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία «δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πάντα στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα κατάσταση, όπου τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και πρέπει να προσαρμοζόμαστε».

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει ένας γενικός σχεδιασμός, προσαρμοσμένος στην κλιματική αλλαγή.