Ποιες είναι οι κύριες ανησυχίες των επιχειρήσεων σήμερα; Πώς επηρεάζει η πανδημία τη λειτουργία και τα σχέδιά τους και πόσο έχει πλήξει τον τζίρο τους; Πώς αξιολογούν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τι ελπίζουν για την επόμενη ημέρα; Πόσο πιστεύουν ότι θα διαρκέσει η κρίση και πώς μάχονται για την «έξοδο» από αυτή;

Τα αποτελέσματα σχετικής διαδικτυακής έρευνας που κατέγραψε την εικόνα της αγοράς μετά την πρώτη φάση της δοκιμασίας του Covid-19 παρουσιάζουν το ανεξάρτητο think tank Forum2020.GR και η εταιρεία δημοσκοπήσεων RASS σε συνεργασία με την ιστοσελίδα naftemporiki.gr.

Ισχυρό πλήγμα για τις επιχειρήσεις

Το πλήγμα για τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι ισχυρό, ωστόσο ένα ποσοστό άνω του 70% θεωρεί ότι η επιχείρησή του θα επιστρέψει στα προ κοροναϊού επίπεδα το αργότερο σε δύο χρόνια. Μοιρασμένη είναι η εικόνα ως προς την ικανοποίηση για τα μέτρα στήριξης, που έχουν ληφθεί, ενώ η μεγάλη πλειονότητα περιμένει πρόσθετα μέτρα.

Οι επιχειρήσεις και managers κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει η πανδημία τη χώρα και την δική τους κατάσταση σε μία κλίμακα στην οποία το 5 είναι πολύ και το 1 καθόλου.

Το 74,4% των επιχειρήσεων και managers που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει πολύ την οικονομία της χώρας, ενώ επιπλέον ένα 17,2% εκτιμά ότι την έχει επηρεάσει αρκετά (4). Ο μέσος όρος που προκύπτει από το σύνολο των απαντήσεων είναι 4,7. Πάνω από το 65% θεωρούν ότι έχει επηρεάσει πολύ (δίνει βαθμό 5 το 45,7%) ή αρκετά (δίνει 4 το 19,6%) την επιχείρησή του, με το μέσο όρο στο 4.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα όσον αφορά στην προσωπική οικονομική κατάσταση. Το 32% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ (5), ενώ ο μέσος όρος που προκύπτει είναι το 3,5.

Απειλή η πανδημία για τις επιχειρήσεις

Με την οικονομία (όχι μόνο την εγχώρια, αλλά και την παγκόσμια) να έχει παγιδευτεί σε βαθύτατη ύφεση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 64,1% χαρακτηρίζει απειλή την πανδημία για την επιχείρησή του, ενώ ένα 21,4% εκτιμά ότι είναι ρίσκο. Ωστόσο ένα 16,7% την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία, ενώ για ένα 5,9% είναι «μία από τα ίδια» και ένα 2,5% δεν απαντά.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα πολλαπλής επιλογής και οι απαντήσεις δεν αθροίζουν στο 100.

Μεταξύ εκείνων που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία, ποσοστό άνω του 62% δηλώνει ότι θα δώσει τη δυνατότητα για μικρές βελτιώσεις στη λειτουργία της επιχείρησης, ενώ ένα 24,3% αναμένει πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα για διαρθρωτικές αλλαγές.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Πώς όμως βλέπουν τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών; Η εικόνα στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι, είναι εν πολλοίς μοιρασμένη. Ένα ποσοστό 47,4% δηλώνει πολύ (12%) και αρκετά (35,4%). Από την άλλη το 50,8% απαντά λίγο (32,9%) ή καθόλου (17,9%).

Ως πλέον αποτελεσματικό μέτρο κρίνεται η έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ στους εργαζομένους (το επιλέγει το 41,9% των ερωτηθέντων), ενώ ακολουθούν η μείωση ενοικίου (34%),  το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών (32,3%) και η αναστολή υποχρέωσης καταβολής φόρου, δόσεων ρυθμισμένων οφειλών (30,2%). Περίπου ένας στους τρεις (32,1%) θεωρεί ότι όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήταν αποτελεσματικά, ενώ το 18% θεώρησε αποτελεσματικά  τουλάχιστον τρία μέτρα. Μόνο ένα 8,4% πιστεύει ότι κανένα εξ αυτών δεν αποδίδει καρπούς.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην μεγάλη έρευνα το 49,4% ανέστειλε την λειτουργία λόγω των περιοριστικών μέτρων και το 46% όχι (ένα 4,6% δεν απάντησε).

Μεταξύ όσων δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους, το 25,4% είδε τον τζίρο του να μειώνεται κατά 30% έως 50%. Για το 16,6% ο τζίρος συρρικνώθηκε από 50% έως 70% και για το 15,5% έκανε βουτιά άνω του 70%. Μικρότερες απώλειες (από 10% έως 30%) είχε το 35,9%.

Η επόμενη ημέρα

Τι γίνεται όμως με την επόμενη ημέρα; Ένα από τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα για το κλίμα, που διαμορφώνεται στην αγορά έχει να κάνει με τη διάρκεια της κρίσης.

Στο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει περισσότερο ή λιγότερο από την πρόσφατη δεκαετή κρίση στην ελληνική οικονομία και τα μνημόνια;» το 69% απαντά λιγότερο, ενώ περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις ( 20,4%) φοβάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο. Ένα 10%  δεν μπορεί να εκτιμήσει και επιλέγει το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ).

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η επιχείρησή τους θα επανέλθει στην προ κοροναϊού εποχή σε ένα με δύο χρόνια, ενώ περίπου ένας στους πέντε αισιοδοξεί ότι θα το πετύχει αυτό έως τα Χριστούγεννα. Το 6,6% βλέπει επιστροφή στα προ κρίσεως επίπεδα μέσα στο καλοκαίρι και ένα 3,6% εκτιμά ότι έχει ήδη επανέλθει. Το 6,8% πιστεύει ότι δεν θα επανέλθει ποτέ.

Σχεδόν επτά στους 10 πιστεύουν ότι την πορεία της επιχείρησής του θα καθορίσει η γενικότερη πορεία της αγοράς και η ζήτηση, ενώ ένα 23,3% προσδιορίζει ως σημαντικότερο παράγοντα τη ρευστότητα. Η μεγάλη πλειονότητα (71,3%) περιμένει και πρόσθετα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Το 51,7% προσδοκά να δει μέτρα οικονομικής στήριξης, ένα 34,8% φορολογικά μέτρα και περίπου ένας στους 10 εργασιακά μέτρα.

Πηγή: naftemporiki.gr