Του Γιώργου Ξηρογιάννη

Σε αντίθεση με την κρίση του 2009, σήμερα όλοι οι κλάδοι επηρεάζονται από την υγειονομική κρίση. Eτσι για ακόμα μια φορά μπαίνει επί τάπητος η ανάγκη μεγέθυνσης της οικονομίας που προέρχεται από τη βιομηχανία. Η βιομηχανία μπορεί να διατηρεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να δίνει δουλειές στις μικρότερες επιχειρήσεις, ειδικά στις περιφέρειες και να στηρίζει τις εξαγωγές πολλαπλάσια από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Σίγουρα, προέχει η προστασία της ζωής με την αναβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας να είναι απαραίτητη. Oμως, οι πρόσθετοι πόροι από την ΕΕ και το ΕΣΠΑ 2021-2027 προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για θωράκιση της οικονομίας μέσα από την ενδυνάμωση μεταποιητικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων που αποτελούν το διαχρονικό κορμό της οικονομίας. Πέρα από την στήριξη της ρευστότητας, οι προτεραιότητες διαμορφώνονται ως εξής:

Πρώτον, επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας, με εστίαση στη Βιομηχανία 4.0 και την κυκλική οικονομία.

Δεύτερον, μεγέθυνση των μικρότερων επιχειρήσεων και βελτίωση επιδόσεων που υπολείπονται διαχρονικά της ΕΕ όπως η παραγωγικότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα τους.

Τρίτον, επιτάχυνση υποδομών με αναπτυξιακό αποτύπωμα όπως περιφερειακά λιμάνια, μαρίνες, υδατοδρόμια, έξυπνα δίκτυα ενέργειας, νέα ευρυζωνικά δίκτυα, σιδηροδρομικές συνδέσεις, περιφερειακές οδικές συνδέσεις, εμπορευματικά κέντρα, αστικές αναπλάσεις, κτλ.

Τέταρτον, τα προγράμματα στήριξης της εργασίας να συμπληρωθούν με επανακατάρτιση εργαζομένων και απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ειδικά σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Τέλος, απαιτείται επιμονή σε μεταρρυθμίσεις ώστε να αναταχθεί η μειωμένη επενδυτική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Να σημειωθεί η υποχώρηση δύο θέσεων στον δείκτη WEF (πλέον 57η) και 7 θέσεων στον δείκτη Doing Business (πλέον 79η) το 2019.

Ο Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΣΕΒ