Στις 19 Μαΐου 1891 τέθηκε από τον τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Β’ ο θεμέλιος λίθος της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής γραμμής του κόσμου, του περίφημου Υπερσιβηρικού.

Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος, που έχει μήκος 9.289 χιλιομέτρων, συνδέει το ευρωπαϊκό τμήμα της αχανούς Ρωσίας (Μόσχα) με τις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού (Βλαδιβοστόκ) διαμέσου της Σιβηρίας.

Το ιστορικό της κατασκευής του Υπερσιβηρικού

Στις 9 Μαρτίου 1891 η Ρωσία εξέδωσε αυτοκρατορικό διάταγμα με το οποίο έκανε γνωστές τις προθέσεις της για την κατασκευή τού γιγαντιαίων διαστάσεων έργου, που εξυπηρετούσε τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια προς ανατολάς.

Η κατασκευή του κολοσσιαίου έργου άρχισε ταυτόχρονα στη Μόσχα και στο Βλαδιβοστόκ.

Χρειάστηκαν 25 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

Στις 5 Οκτωβρίου 1916 έγιναν τα εγκαίνια του Υπερσιβηρικού, λίγους μήνες πριν από την πτώση του τσαρισμού στη Ρωσία και ένα χρόνο περίπου πριν από την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η σημασία του Υπερσιβηρικού σήμερα

Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος παραμένει και σήμερα ζωτικής σημασίας αρτηρία για τις εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές στη Ρωσία.

Το 30% των εμπορευματικών μεταφορών προς την Άπω Ανατολή εκτελούνται με τον Υπερσιβηρικό.

Τις επιβατικές μεταφορές εκτελεί η ταχεία αμαξοστοιχία «Ρωσία», που διανύει τη διαδρομή Μόσχα-Βλαδιβοστόκ σε 7 με 8 ημέρες.

Εκτός από τους τακτικούς επιβάτες, ο Υπερσιβηρικός προσελκύει πλήθος τουριστών, που θέλουν να νιώσουν την εμπειρία του ξεχωριστού αυτού ταξιδιού.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο