Την Πέμπτη αναμένεται να πληρωθούν τα 600 ευρώ από τα προγράμματα τηλεκατάρτισης άλλοι 85.000 επιστήμονες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

160.000 επιστήμονες

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ότι ήδη έχουν πληρωθεί 17.500 επιστήμονες ενώ υποστήριξε ότι η συμμετοχή 160000 επιστημόνων στα προγράμματα τηλεκατάρτισης μέσω voucher είναι «πέρα από κάθε προσδοκία».

Πάντως ο κ. Βρούτσης συνεχίζει να δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία κάνουν λόγο για φιάσκο και εμπαιγμό των επιστημόνων καθώς εξαιρούνται από το επίδομα στήριξης των 800 ευρώ το οποίο δόθηκε σε άλλες κοινωνικές ομάδες λόγω του κοροναϊού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη

Ενώ παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει την όλη διαδικασία και για τα όσα τραγελαφικά έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με το περιεχόμενο των εν λόγω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης από τα ΚΕΚ.

Ο υπουργός Εργασίας πάντως, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι «αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις επιστημονικές αυτές κατηγορίες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που επί 4,5 χρόνια τους πρόσβαλε και τους ταπείνωσε με το νόμο Κατρούγκαλου».

Ωστόσο έκανε αποδεκτή την κριτική που δέχτηκε από το δικηγορικό σύλλογο.

Χαμένοι στη μετάφραση

Για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Βρούτση σχετικά με το θέμα το ΚΚΕ σχολίασε ότι πρόκειται για εμπαιγμό των επιστημόνων και σημείωσε:

«Η κυβέρνηση κι ο αρμόδιος υπουργός εξακολουθούν να είναι χαμένοι στη μετάφραση, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μεταφραστικά λάθη στα προγράμματα τηλεκατάρτισης, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε τους επιστήμονες από το επίδομα ειδικού σκοπού, παρότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι πλήττονται εξίσου από τις συνέπειες της πανδημίας και τους υγειονομικούς περιορισμούς».

Στους μεσάζοντες

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε:

«Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ζουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με την «τηλεκατάρτιση», κάτι που έχουμε επισημάνει έγκαιρα, από τις 27 Μαρτίου.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν σε μεσάζοντες για προγράμματα αμφίβολης ή υποβαθμισμένης ποιότητας. Ποσά που όμως δεν «βρέθηκαν» για το ανθυγιεινό επίδομα των υγειονομικών, για τους 300.000‬ άνεργους και τους 110.000‬ συνταξιούχους που μένουν παντελώς ακάλυπτοι.‬‬

Καλωσορίζουμε, τέλος, μετά από αρκετές ημέρες τον κ. Τσίπρα, που ανακάλυψε έστω και με καθυστέρηση την σκανδαλώδη αυτή ενέργεια της Κυβέρνησης».

Φιάσκο και διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Νωρίτερα η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για φιάσκο, τονίζοντας ότι είχε τη δυνατότητα να επιδοτήσει τους επιστήμονες χωρίς διαμεσολάβηση των ΚΕΚ και έκανε λόγο για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.