Μια γατούλα από τη ρωσική πόλη Νοβοκούζνετσκ έπρεπε να ακρωτηριαστεί στα άκρα, την ουρά και τ’ αυτιά της εξαιτίας κρυοπαγημάτων, όμως γιατροί στο Νοβοσιμπίρσκ κατόρθωσαν να της βάλουν προσθετικά μέλη και η γατούλα μπορεί να τρέχει ξανά.

Για την ακρίβεια, η γατούλα Ντίμκα υπέστη κρυοπαγήματα και οι γιατροί έπρεπε να της κόψουν τα πόδια, όπως επίσης την ουρά, τη μύτη και τα αυτιά.

Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων πήρε μια εξαιρετική πρωτοβουλία και κατόρθωσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει με τη χρήση 3D εκτυπωτή τέσσερα πρωτοποριακά προσθετικά μέλη, με αποτέλεσμα η γάτα να μπορεί, όχι, απλά, να περπατάει ξανά, αλλά ακόμη και να τρέχει.

Τα προσθετικά μέλη είναι από τιτάνιο, ενώ έχουν επικαλυφθεί με ασβέστιο και φώσφορο για καλύτερη ενσωμάτωση και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης.

Από τις επεμβάσεις στη γάτα, που έγιναν σε δύο στάδια, έχουν περάσει αρκετοί μήνες, ενώ χάρη στην πρωτοποριακή επέμβαση, η Ντίμκα μπορεί να περπατήσει και να τρέξει ξανά.

Το σώμα της, λοιπόν, έχει ανταποκριθεί άριστα, όπως μπορείτε να δείτε, άλλωστε, στις παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση που πραγματοποιείται σε τετράποδο στη Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Moscow Times.

Είχε προηγηθεί μια ακόμα, το 2016, σε έναν αρσενικό γάτο, τον Ryzhik, στον οποίο είχαν επίσης τοποθετηθεί εμφυτεύματα τιτανίου μετά τον τετραπλό ακρωτηριασμό του από κρυοπαγήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ρωσικό πρότζεκτ 5-100 στοχεύει να κάνει τουλάχιστον πέντε πανεπιστήμια στη Ρωσία, να μπουν στη λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο