Νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης δείχνει ότι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο, ο Παρθενώνας δεν ήταν πιθανώς ο Παρθενώνας. Το όνομα αυτό ανήκε αρχικά σε διαφορετικό κτίριο καταλήγει σε έρευνα του ο Ολλανδός αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν, μετά από μελέτη ιστορικών πηγών, που δημοσιεύεται στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic.

Δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο από πού ήρθε το όνομα, υποστηρίζει ο ολλανδός αρχαιολόγος. Η νέα μελέτη του δείχνει ότι το όνομα βασίζεται σε μια λανθασμένη υπόθεση: «Οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν αρχικά τον ναό ως Εκατόμπεδο», που σημαίνει «τον ναό μήκους εκατό ποδιών».

Μελετώντας αρχαίες πηγές και αρχαιολογικά δεδομένα ο Ολλανδός αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένας μικρότερος και παλιότερος ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών και συγκεκριμένα το Ερέχθειο. «Ο ακριβής σκοπός αυτού του μικρού ναού ήταν πάντα ένα μυστήριο. Τώρα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς» εξηγεί ο κ. φαν Ρουκχούιζεν. Το Ερέχθειο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα αγάλματα των παρθένων που συγκρατούν την οροφή του Τις γνωστές Καρυάτιδες. «Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτόν τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς «οίκο των παρθένων».