Ο μέσος πολίτης θέλει ειλικρίνεια, αλήθεια, ευθύτητα, καθαρές κουβέντες, αλλά και διαφορετικό ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας από αυτό που έχει δει τα χρόνια της κρίσης.

Πάνω απ’ όλα όμως επιζητεί αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής ειδικά στον οικονομικό τομέα και μικρά βήματα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, βελτίωσης των αδικιών των περασμένων ετών.

Στα χρόνια του μνημονίου, η κρίση της οικονομίας έγινε κρίση της πολιτικής και εν τέλει της δημοκρατίας. Δοκιμάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα και η ίδια η δημοκρατία.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να πράττει αναλόγως για την αναβάθμιση των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών, τη μη εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους και την «υπόταξη» του κρατικού μηχανισμού στην κοινωνία.

Εάν μαζί με άμεσες λύσεις στον τομέα της οικονομίας, της καθημερινότητας του πολίτη δεν κυβερνηθεί η χώρα με γνώμονα τη βαθιά ανανέωση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής σε ιδέες, δομές, πρόσωπα και πρακτικές, μέσα από τη θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας, αναπόφευκτα θα δούμε και πάλι την κλασσική διαχείριση της εξουσίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και όπως είπε πολύ ορθά ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο City του Λονδίνου, «η απογοήτευση, ο λαϊκισμός, η ριζοσπαστικοποίηση ρίχνουν βαριά σκιά στις δημοκρατίες», αλλά και ότι «η αστάθεια και η σύγχυση αντανακλάται στον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος».

Η παρούσα κυβέρνηση δεν πρέπει να καλλιεργήσει και να δημιουργήσει προβλήματα παλαιοκομματικής ανακολουθίας. Οι διακηρύξεις της πρέπει να εναρμονίζονται με την καθημερινή της πρακτική.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και θα χάσει το στοίχημα πολύ νωρίς και θα πέσει στη φάκα με το τυρί!

Γράψτε το σχόλιο σας