Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, στην απελευθέρωση των μεταφορών και των δικτύων και στην αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας ακίνητης περιουσίας, παρότι πλέον έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι αλλαγές που έγιναν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των επικοινωνιών δεν έχουν βοηθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα των ελληνικών βιομηχανιών, ενώ ταυτόχρονα ασκούν μια έμμεση αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της συνολικής παραγωγικότητας, η οποία είναι πιο έντονη στους κλάδους που υστερούν τεχνολογικά.

Αντίθετα, στα χρόνια των μνημονίων που πέρασαν οι μεταρρυθμίσεις απέδωσαν στην απελευθέρωση της πλειοψηφίας των κλειστών επαγγελμάτων και στη διευκόλυνση της εισόδου νέων επιχειρήσεων (τομέας στον οποίο προετοιμάζονται περαιτέρω δράσεις από τη νέα κυβέρνηση), με ευνοϊκές μάλιστα επιδράσεις στην υποχώρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μερική αύξηση της απασχόλησης.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που εκπόνησε ομάδα ερευνητών του ΚΕΠΕ, η οποία τους ανατέθηκε από το Αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, το WIFO, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο πλαίσιο του πρώτου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει :

Πώς αξιολογούνται μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018, στο πλαίσιο του πρώτου και δεύτερου μνημονίου.

Ποιες μεταρρυθμίσεις υιοθετήθηκαν για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στον ενεργειακό τομέα

Τι περιόρισε τις θετικές επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών

Πώς αξιολογείται το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ

Ποιες οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και των οικονομικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Ζώη Τσώλη στο «Βήμα της Κυριακής»