Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης «εκμεταλλευόμενοι» την φυσική συρρίκνωση του ξύλου, καθώς χάνει την υγρασία του, κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο πύργο που οι πτυχές του… «στρίβουν μόνες τους» στην Γερμανία.

Το Ινστιτούτο Υπολογιστικού Σχεδιασμού και Κατασκευής (ICD) του πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Δομικών Έργων και Δομικών Σχεδιασμών (ITKE) δημιούργησαν τον Πύργο Urbach στην κοιλάδα Rems για το Remstal Garden Show.

Η κατασκευή γίνεται με μία νέα, μη ενεργειακά εντατική διαδικασία που περιλαμβάνει την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο το ξύλο θα συρρικνωθεί καθώς στεγνώνει. Βάσει αυτής της τεχνικής, οι επίπεδες πλάκες ξυλείας είναι σχεδιασμένες να στηρίζονται στο επιθυμητό σχήμα.

Ο πύργος Urbach, ύψους 14 μέτρων, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός κτιρίου.

Το ICD και το ITKE περιγράφουν τη μέθοδο ως έναν τρόπο «προγραμματισμού» του ξύλου για να πάρει ένα συγκεκριμένο σχήμα ενώ υποστηρίζουν ότι η ξυλεία είναι στην πραγματικότητα «αυτοδιαμορφωτική».

«Ενώ αυτό το έργο είναι σχετικά απλό, η πρόβλεψη του αποτελέσματος είναι η πραγματική πρόκληση», δήλωσε ο επικεφαλής του ICD Achim Menges. «Η δυνατότητα που μας δόθηκε να κάνουμε το συγκεκριμένο πύργο σηματοδοτεί πολλές νέες αρχιτεκτονικές δυνατότητες.»

Ένα βασικό πλεονέκτημα της «αυτό-διαμόρφωσης» είναι ότι απαιτεί λίγη ενέργεια, αποφεύγοντας την ανάγκη χρήσης βαρέων μηχανημάτων που απαιτούνται συνήθως για την μορφοποίηση αυτού του είδους των ξύλινων μερών.

«Ο υπολογιστικός σχεδιασμός και η προσομοίωση μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλεύουμε με το υλικό και να ξεδιπλώνουμε μία συγκεκριμένη μορφή του, αντί να το αναγκάζουμε σε ένα συγκεκριμένο σχήμα», υπογράμμισε ο Menges.

Το πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης περιγράφει τον πύργο σαν να έχει μία «σχεδόν απαλή και υφασμάτινη» υφή που «ανοίγει σαν κουρτίνα» στην κοιλάδα Rems, όπου βρίσκεται.