Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποιος θα υπογράψει τη σύμβαση;

Ποιος θα υπογράψει τη σύμβαση;

Από όσο γνωρίζω ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει παρεμβάσεις του κράτους στα ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου - παρά μόνο στο σκέλος που αφορά οικονομικούς ελέγχους και ζητήματα διαφθοράς

Ομολογώ ότι μου κάνει μεγάλη εντύπωση η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα συμβαίνουν τελευταία στον δύσμοιρο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν συμφέρει να παίρνεις θέση για ζητήματα διαφθοράς ή εσωτερικής λειτουργίας του, διότι είσαι πολιτική παράταξη και όχι σχολιαστής γεγονότων – θέλω να πω ότι πρέπει για τα σημαντικά να τοποθετηθείς προγραμματικά και όχι τσαπατσούλικα, όταν μάλλον δεν έχεις και την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Αλλά στο θέμα της χρηματοδότησης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου από την κρατική ΕΡΤ κάτι πρέπει να πεις ως αντιπολίτευση νομίζω. Και για να γνωρίζουν οι ΠΑΕ τι ακριβώς τους περιμένει.

Χρήματα

Αυτήν τη στιγμή οι ΠΑΕ, που αποτελούν τη Σούπερ Λίγκα, επί της ουσίας υποχρεώθηκαν να δεχτούν μια πρόταση από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη με αντάλλαγμα το ότι η ΕΡΤ θα πληρώνει για την τηλεοπτική μετάδοση των παιχνιδιών τους κάποια ωραία χρήματα. Μόνο που κάθε συζήτηση αφορά τον ένα και μόλις επόμενο χρόνο. Ο Βασιλειάδης αφήνει να διαρρεύσει ότι αν είναι αυτός υφυπουργός μπορεί να υπάρξει ανανέωση της χρηματοδότησής – αν, όμως, δεν είναι; Δεν θα έπρεπε να μας πει η αντιπολίτευση αν θα συνεχίσει την επιδότηση των ΠΑΕ μέσω της ΕΡΤ και με ποιους ακριβώς όρους; Διότι αν δεν τη συνεχίσει, δεν ξέρω πόσο σοβαρά θα συζητούσαν κι αυτές την περίφημη αναδιάρθρωση.

Σκέλος

Από όσο γνωρίζω ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει παρεμβάσεις του κράτους στα ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου – παρά μόνο στο σκέλος που αφορά οικονομικούς ελέγχους και ζητήματα διαφθοράς. Η ιδέα να χρηματοδοτεί το κράτος ομάδες, Λίγκες και ομοσπονδίες, είτε απευθείας είτε μέσω της ΕΡΤ, τον αφήνει αδιάφορο – μην πω ότι τον βγάζει και από τα ρούχα του. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος διότι αυτά τα έμαθα ρωτώντας φίλους και συνεργάτες του: κάποια δική του επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει – άλλωστε δεν μιλάμε και για κάτι που πρέπει να τον απασχολεί και ιδιαίτερα. Θα έπρεπε να απασχολεί – και πολύ – το τμήμα αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κι αυτό δεν έχει τοποθετηθεί. Μπορεί οι αρμόδιοι της ΝΔ, συνεκτιμώντας την κατάσταση, να συμφωνούν με τις πρωτοβουλίες του Βασιλειάδη και να τον κρατήσουν και υφυπουργό Αθλητισμού, αν τυχόν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Αν πάντως διαφωνούν, το να τον αφήνουν να κάνει προεκλογική εκστρατεία μοιράζοντας προεκλογικά χρήματα της ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα καμία επερώτηση στη Βουλή, μοιάζει κομμάτι παράξενο.

Συμβάσεις

Οπως παράξενο μου μοιάζει να υπογράψει κάποιος διευθυντής ή διοικητής της ΕΡΤ τις συμβάσεις που διαβάζω ότι πρέπει να υπογραφούν. Το να δώσεις 4 εκατομμύρια στον ΠΑΟ ή 2 στον Αρη για τα παιχνίδια των ομάδων τους, ας πούμε ότι πάει κι έρχεται – μπορεί να ισχυριστείς ότι θα βγάλεις τα χρήματα από τις διαφημίσεις ή ότι θα ανεβάσεις την τηλεθέαση των καναλιών σου κ.λπ. Εδώ όμως διαβάζω πως η ΕΡΤ θα δώσει 800 χιλιάδες ευρώ τουλάχιστον σε κάθε μια από τις ομάδες της νεοσύστατης Σούπερ Λίγκας 2! Υπάρχει δηλαδή άνθρωπος που πιστεύει πως θα δώσει αυτά τα χρήματα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Απόλλωνα Λάρισας, του Ασπρόπυργου και του Κισσαμικού και δεν θα μπλέξει; Κάνω το ρητορικό αυτό ερώτημα υπενθυμίζοντας ότι έχουν καταλήξει στα δικαστήρια διευθυντές που αγόρασαν δικαιώματα παιχνιδιών του Τσάμπιονς Λιγκ, επειδή κρίθηκε ότι τα πλήρωσαν ακριβά. Αναλογικά, αν για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Απόλλωνα Λάρισας πληρωθούν 800 χιλιάδες, οτιδήποτε λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ για το Τσάμπιονς Λιγκ θεωρείται τιμή ευκαιρίας…

Ζημιά

Περιμένω επίσης και μια τοποθέτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΡΤ για τα όσα αποφασίζονται, χωρίς καν συμμετοχή ανθρώπων της εταιρείας στις συζητήσεις. Διότι για το ότι η ΕΡΤ θα πάθει οικονομική ζημιά από αυτή τη συμφωνία, δεν χωράει ούτε συζήτηση! Είναι μάλιστα τόσο δεδομένο αυτό, που μάλλον εξηγεί γιατί δεν εμφανίζεται κανείς να μιλήσει και να εξηγήσει τα οφέλη της συμφωνίας. Φυσικά δεν θα το έκανε ποτέ ο διοικητής της ΕΡΤ, ο καθηγητής Ιωάννης Δρόσος, που είναι και έξυπνος άνθρωπος. Θα προτιμούσε πιστεύω να μιλήσει για τα κέρδη της Συμφωνίας των Πρεσπών, πάρα για τα κέρδη της ΕΡΤ. Διότι αν τα πρώτα είναι στον χώρο του φανταστικού, αυτά της ΕΡΤ είναι σίγουρα στον χώρο του αοράτου…

Κάποτε

Πέρασε στα ψηλά η είδηση ότι ένα πρώην δικό μας παιδί, ο κάποτε διεθνής Χοσέ Χολέμπας, έζησε την περασμένη Κυριακή μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αν όχι τη μεγαλύτερη. Ο Χολέμπας όχι μόνο αγωνίστηκε με τη φανέλα της Γουότφορντ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στη Γουλβς, αλλά είδε την ομάδα του και να προκρίνεται στον τελικό ρίχνοντας νοκάουτ την αντίπαλό της στο ματς που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ.

Η Γουότφορντ πέτυχε μία εκπληκτική ανατροπή επικρατώντας 3-2 στην παράταση αν και βρέθηκε να χάνει 2-0 στο 62ο λεπτό και θα αγωνιστεί στις 18 Μαΐου στο ίδιο γήπεδο με αντίπαλο στον τελικό τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Χολέμπας ήταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του Χάβι Γκράθια, αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας και είναι και από τους ήρωες της πρόκρισης, καθώς έγινε αλλαγή στο όγδοο λεπτό της παράτασης γιατί τραυματίστηκε και δεν μπορούσε να συνεχίσει από την υπερπροσπάθεια.

Καριέρα

Ο Χολέμπας κάνει χρόνια τώρα μια αξιοπρόσεκτη καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ έχοντας σταματήσει να αγωνίζεται στην Εθνική Ελλάδας. Γιατί σταμάτησε; Γιατί όπως είχε πει κάποτε σε ένα φίλο του «είχε βαρεθεί να φταίει αυτός κάθε φορά που η ομάδα έχανε». Ο Χολέμπας είναι καλό παιδί, αλλά κομμάτι απόμακρος, λίγο στον κόσμο του και σίγουρα όχι ο πιο λογικός – για να το πω κομψά. Τον καιρό που αγωνιζόταν στην Εθνική πολλοί δεν καταλάβαιναν την τρέλα του με την προπόνηση: ο Χοσέ έκανε προπόνηση δεκαθλητή αφού, όχι απλά πήγαινε πρώτος και έφευγε τελευταίος, αλλά ακολουθούσε και ατομικό πρόγραμμα φτιαγμένο από τον προσωπικό του γυμναστή – σηκωνόταν π.χ. πρωί κι έτρεχε, πήγαινε σε γυμναστήριο μόνος κ.λπ. κ.λπ. Με άλλα λόγια χαλούσε την πιάτσα!

Μυαλό

Οσοι τον γνωρίζουν δεν εντυπωσιάζονται από το ότι είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες που έφυγαν από την Ελλάδα και άντεξαν στους εξοντωτικούς ρυθμούς της Πρέμιερ Λιγκ: ήταν ως αθλητής έτοιμος για να αγωνιστεί σε αυτή. Ο Ολυμπιακός τον είχε παραχωρήσει για ελάχιστα χρήματα – ίσως να μην πίστευαν οι υπεύθυνοί του ότι θα έκανε στο νησί τέτοια καριέρα. Οσοι λένε ότι στο ποδόσφαιρο μετράει το μυαλό ας δουν την περίπτωσή του: είναι η απόδειξη ότι τα φυσικά προσόντα είναι πάντα σημαντικότερα…

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024