Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στο Μάτι, έξι σχεδόν μήνες μετά την πύρινη λαίλαπα η οποία κόστισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Η ζωή αρχίζει να βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της, με τους κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής μάλιστα να κάνουν τις πρώτες του γιορτές, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους και να ατενίσουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Τα προβλήματα, όμως, για πολλούς εξακολουθούν να υπάρχουν, αναμένοντας να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή και τους κατοίκους που έχουν απομείνει. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ζουν σε κατασκηνώσεις, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση έχει μείνει στα… λόγια, νιώθοντας οργή και προειδοποιώντας πως δεν θα μείνουν για μεγάλο διάστημα με σταυρωμένα τα χέρια.

Όσοι απέμειναν και δίνουν την καθημερινή μάχη με τις στάχτες και τη γραφειοκρατία βρέθηκαν στις 6 Ιανουαρίου στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης και γιόρτασαν τα Θεοφάνεια τιμώντας, παράλληλα, τα θύματα των πυρκαγιών. «Εύχομαι σε όλο τον κόσμο χαρά, ευτυχία και να μην ξανάρθει κάτι σαν αυτό που ήρθε το 2018 στο Μάτι» ανέφερε ο 26χρονος ο οποίος έπιασε τον σταυρό στο ethnos.gr, μόλις βγήκε από τα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού.

«Η αλήθεια είναι ότι έχει ξεκινήσει αργά και σιγά-σιγά να γίνεται μια διαδικασία και δεν έχει βγει ακόμα κάποια άδεια στο Μάτι. Κάνουμε υπομονή και έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο» καταγγέλλει ο κ. Τάσος, μηχανικός και μέλος της επιτροπής των κατοίκων στο Μάτι.

«Οι άδειες υποτίθεται ότι θα δίνονταν μέχρι το τέλος του έτους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα. Έχουμε πει ότι όποιος πάρει την πρώτη άδεια, θα ανοίξει σαμπάνιες για όλο το Μάτι» δηλώνει με απόγνωση στο ίδιο μέσο ο κ. Σπύρος, ο οποίος βλέπει τους γείτονές του να τρώνε ακόμα από τα συσσίτια και να μένουν ως επαίτες, όπως λέει χαρακτηριστικά, στις κατασκηνώσεις του στρατού.

Το νέο έτος βρίσκει τους κατοίκους της περιοχής στην ίδια κατάσταση που βίωσαν τον Ιούλιο. Ο κ. Μιχάλης, ο οποίος γλίτωσε το σπίτι του από τις φλόγες την τελευταία στιγμή, μίλησε στο ethnos.gr και έκανε λόγο για στασιμότητα στις διαδικασίες ανοικοδόμησης, ενώ δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στους κατοίκους, προκειμένου να μην πληρώσει τις αποζημιώσεις.