Φωτογραφίες που, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ρωσικά τανκς κοντά στη συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Ουκρανίας, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Sky News, ο ουκρανός πρόεδρος επισήμανε πως οι φωτογραφίες με τα τεθωρακισμένα οχήματα της Ρωσίας δίπλα σε αποθήκες πυρομαχικών απεικονίζουν ουσιαστικά μια βάση τανκ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η συνάθροιση των ρωσικών τεθωρακισμένων έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο» τόνισε ο Ποροσένκο.

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης να συμπαρασταθούν στο Κίεβο, τονίζοντας πως η Ρωσία δεν έχει αναστολές και απαιτείται ενιαίο μέτωπο εναντίον της συμπεριφοράς του Κρεμλίνου. «Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή για τον Πούτιν» επισήμανε.

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε ρώσους πολίτες

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί στη χώρα, το Κίεβο απαγορεύει την είσοδο σε ρώσους πολίτες ηλικίας 16-60 ετών για όσο θα διαρκέσει αυτός, δηλαδή για 30 ημέρες.

«Από σήμερα, η είσοδος ξένων, κυρίως ρώσων αρρένων πολιτών ηλικίας 16 έως 60 ετών, περιορίζεται» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων, Πέντρο Τσιγκάλ.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ουκρανός πρόεδρος, Πέδρο Ποροσένκο. «Η Ουκρανία εισήγαγε περιορισμούς αναφορικά με την είσοδο ρώσων ανδρών, ηλικίας μεταξύ 16 και 60 ετών» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη νέα κίνηση του Κιέβου, η οποία έρχεται στο πλαίσιο ολοένα και αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών μετά το περιστατικό στο στενό του Κερτς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.