Μία από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες που έχει σήμερα η Ελλάδα να ανακάμψει, εκμεταλλευόμενη τόσο τον φυσικό της πλούτο, όσο και την γεωστρατηγική της θέση, είναι η ανάπτυξη του κλάδου της λεγόμενης βιοικονομίας, που πλέον μπαίνει για τα καλά στο πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα για τα κράτη μέλη.

Η βιοοικονομία περιλαμβάνει μία σειρά από κλάδους της οικονομίας που στηρίζονται σε βιολογικούς πόρους, όπως την γεωργία, την αλιεία, την βιοενέργεια, όλα τα προϊόντα βιολογικής προέλευσης και καλλιέργειας και φυσικά την εκμετάλλευση απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Στα πλαίσια αυτά, πρόκειται άμεσα να δημιουργηθεί μία θεματική πλατφόρμα επενδύσεων για την κυκλική όπως λέγεται οικονομία, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ ευρώ, με στόχο να ενισχύσει την καινοτομία καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να κατευθυνθούν σε αυτές τις δράσεις.

Παράλληλα με αυτό, ιδίως στο θέμα της ενέργειας που απαιτείται βάσει διεθνών συμφωνιών η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η χώρα μας έχει μία σημαντική ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως το πρόγραμμα Horizon 2020, μέσα από το οποίο μπορεί να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα εθνικού πλαισίου για την δημιουργία βιοδιυλιστηρίων στην χώρα, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τόσο την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, όσο και τα έσοδα από την εξαγωγή ενέργειας σε τρίτες χώρες, καθώς και την στήριξη με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος της εγχώριας οικονομίας.

Να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήδη χρηματοδοτεί δράσεις πράσινης οικονομίας και βιωσιμότητας με κόστος σχεδόν 4 δις ευρώ, ενώ το νέο στρατηγικό πλαίσιο 2021-2027 θα χρηματοδοτήσει έργα αξίας 10 δις ευρώ.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, για το πώς θα ενταχθεί με έργα στρατηγικά, τα οποία θα δώσουν συγκεκριμένη μόχλευση στην οικονομία.

Συνολικά αυτή την στιγμή, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της βιοοικονομίας ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 2 τρις ευρώ μόνο στην ΕΕ, απασχολώντας μάλιστα πάνω από 18 εκατ. εργαζόμενους.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται δημοσιονομικά η χώρα μας, δεν θα πρέπει να χάσει τις σημαντικές ευκαιρίες βιώσιμης οικονομίας που παρουσιάζονται, αρκεί να καταρτίσει το αντίστοιχο επιχειρηματικό πλάνο που απαιτείται, ώστε τόσο ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα να προετοιμαστεί κατάλληλα προσαρμόζοντας τις υποδομές του, αλλά και το κράτος από την άλλη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αδειοδότησης αλλά και φορολογικών κινήτρων, με στόχο την ταχύτερη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο