Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν αναμένει η Ιταλία να χρειαστεί πακέτο οικονομικής βοήθειας για το συσσωρευμένο χρέος της.

Έσπευσε δε να καθησυχάσει, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για πιθανές κρίσεις.

«Έχουμε θεσπίσει πολλούς εποπτικούς φορείς για την καλύτερη παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος και έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς επίλυσης και ταμεία για να απαντούν σε κρίσεις χωρίς την ανάγκη για χρηματοδότηση της κυβέρνησης», είπε.

Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τη δική της οικονομία, τόνισε, στη γραμμή των χθεσινών δηλώσεων του στην Handelsblatt ότι «η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το υψηλό δημόσιο χρέος της και δεν μπορεί να εξάγει την ευθύνη ή να την μεταφέρει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αν έχεις ένα μεγάλο χρέος, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, τότε σαφώς χρειάζεται να δίνεις περισσότερη προσοχή από όσο άλλες χώρες στο πώς οι χρηματαγορές χειρίζονται το μελλοντικό δημόσιο χρέος» πρόσθεσε.

Επιχείρηση κατευνασμού των αγορών

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις στην Ιταλία για τήρηση των κανόνων, αλλά παράλληλα εντείνεται και η προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές που έχουν θορυβηθεί.

Καθησυχαστικός ότι δεν συντρέχει άμεσα κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση εμφανίστηκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Και αυτό διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή, όπως έσπευσε να τονίσει, απορρίπτοντας μάλιστα ως άδικους και παρακινδυνευμένους τους παραλληλισμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει καλή συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση και να βρεθεί λύση εξέφρασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε δε και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να «τηρεί τους κοινούς κανόνες» όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Μάλιστα η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας, που πρέπει να υποβληθούν στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.