Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ζάεφ μπροστά στον σκόπελο της συνταγματικής αναθεώρησης

Ο Ζάεφ μπροστά στον σκόπελο της συνταγματικής αναθεώρησης

Σε μια κρίσιμη φάση με απρόβλεπτη κατάληξη, που κλυδωνίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό σκηνικό και φέρνει ολοένα κοντύτερα της εκλογές, μπαίνει η ΠΓΔΜ με την έναρξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε μια κρίσιμη φάση με απρόβλεπτη κατάληξη, που κλυδωνίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό σκηνικό και φέρνει ολοένα και πιο κοντά τις εκλογές, μπαίνει η ΠΓΔΜ με την έναρξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η εξασφάλιση των 2/3 του κοινοβουλίου, ήτοι 80 βουλευτών, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση για τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι… ψήφων προκειμένου να πείσει κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης να πουν το πολυπόθητο «ναι» ώστε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία εντός του κοινοβουλίου.

Από την άλλη πλευρά το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα, VMRO- DPMNE, έχει διαμηνύσει πολλάκις την αντίθεσή του με τη Συμφωνία, με τον επικεφαλής του, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, να ζητά επανειλημμένως εκλογές. Ο Μίτσκοσκι δεν στάθηκε μόνο σε αυτό, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό της γείτονος για εκβιασμό, απειλές και απόπειρα χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η πρόταση είναι αβέβαιο αν θα «περάσει» από τη Βουλή, καθώς η πλειοψηφία των 2/3 δεν είναι εξασφαλισμένη. Ο Ζάεφ απαριθμεί πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ωστόσο δεν αρκούν.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν διαφωνώντας…

Ωστόσο σήμερα, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι και οι δύο στηρίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Τα κυβερνών κόμμα ζήτησε από τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που προέκυψε από τη συμφωνία Πρεσπών, ωστόσο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις δραστηριότητες ως αντισυνταγματικές.

«Οι βουλευτές πρέπει να λάβουν υπόψη τη βούληση περισσότερων από 600.000 πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Πρέπει πάρουμε αποφάσεις, καθώς πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία. Ο Μιτσόσκι και ο Ιβάνοφ γνωρίζουν ότι τους ενημέρωνα τηλεφωνικά καθ’όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία. Κάποιος έπρεπε να πάρει μια απόφαση και το έκανα εγώ. Τώρα εσείς (σ.σ η αντιπολίτευση) θα πρέπει επίσης να αναλάβετε την ευθύνη για τη χώρα μας », συνέχισε ο Ζάεφ.

Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που απορρέει από τη Συμφωνία Πρεσπών και η ένταξη των Σκοπιών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι επιτυχής.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, η Ηλία Ντιμόβσκι, επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν συμπεριέλαβε την αντιπολίτευση στη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

«Μια τέτοια στρατηγική συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υποστήριξη των δύο κυριότερων κομμάτων της χώρας», δήλωσε ο Ντιμόβσκι.

Αντιδράσεις για τη στάση της αντιπολίτευσης

Απειλές προς την αντιπολίτευση εξαπέλυσε το ΕΛΚ απειλώντας το VMRO-DPMNE ακόμα και με αποβολή από τις τάξεις του, εξαιτίας της στάσης του ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμπεριφορά του VMRO-DPMNE έχει εξαγριώσει υψηλόβαθμα μέλη του ΕΛΚ, σύμφωνα με πηγές από το κόμμα που επικαλείται το πρακτορείο ΜΙΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μιτσκόσκι και τον προειδοποίησε «με απόλυτα μη διπλωματικό τρόπο» ότι σε περίπτωση που το κόμμα δεν επιτρέψει τον δημοκρατικό διάλογο στο κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε η παράταξή του «θα επωμιστεί την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η χώρα».

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ ξεκαθάρισαν στον Μιτσκόσκι ότι το VMRO-DPMNE μπορεί να αποβληθεί από την «πολιτική οικογένεια», σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΜΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του στο Twitter, πριν από δύο ημέρες, ο Ζοζέφ Ντολ είχε δηλώσει απογοητευμένος από τη στάση του κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, στο ονοματολογικό.

Την ίδια ώρα έντονη κριτική ασκεί και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του κόμματος «που έχει την απαίτηση να είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό», καλώντας την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων».

Το επόμενα βήματα

H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένεται να αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Mile Boshnjakovski.

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους» δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.

Η πρόταση της κυβέρνησης

Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει τέσσερις τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία αφορά στο νέο όνομα και η δεύτερη στα σύνορα, όπου υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η τρίτη τροπολογία αφορά στη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, η οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για τη διασπορά σε όλον τον κόσμο, ενώ η τέταρτη τροπολογία αφορά στο προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).

Τα τρία στάδια

Προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές, προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή την ΠΓΔΜ.

Στην πρώτη, το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία 2/3 (σ.σ. τουλάχιστον 80 βουλευτές) θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας. Στη δεύτερη, για την οποία απαιτούνται 61 ψήφοι, πρέπει να καθοριστούν τα σχέδια των τροπολογιών, ενώ το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την έγκριση των τροπολογιών για την οποία απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον 80 βουλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024