Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ: Στο στόχαστρο η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρισμού

ΔΕΗ: Στο στόχαστρο η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρισμού

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εξαγορά, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρίας των Σκοπίων, η οποία ανήκε στον Κότσο Ανγκιούσεφ, αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εξαγορά, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρείας των Σκοπίων, η οποία ανήκε στον Κότσο Ανγκιούσεφ, αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Η EDS ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, επιχειρηματία Κότσο Ανγκιούσεφ, και η εξαγορά είχε ανακοινωθεί 2 μήνες πριν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Σκοπιανή για το «Μακεδονικό». Η εταιρεία μάλιστα, όπως δείχνει ο ισολογισμός της, έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, ενώ έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόλις το 11% του τζίρου.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και έχει γράψει ζημιές για το 2017. Παρ’όλα αυτά η ΔΕΗ την εξαγόρασε δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι ποσού 4,8 εκατ. ευρώ.

Τότε είχαν τεθεί ερωτήματα από την αντιπολίτευση για το σκοπό της εξαγοράς από τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετώπιζε τα γνωστά δικά της προβλήματα ενώ η κριτική είχε εστιαστεί στο πρόσωπο του πωλητή και στη χρονική συγκυρία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που όπως προαναφέρθηκε έγινε λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση της ΔΕΗ ήταν ότι το τίμημα προήλθε ύστερα από αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή και είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση.

Σήμερα, όμως, που είδε το φως της δημοσιότητας ο ισολογισμός της EDS, η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το λόγο που προχώρησε σε αυτή την εξαγορά αφού τα στοιχεία του ισολογισμού δεν δείχνουν μια υγιή εταιρεία. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ενώ απαντήσεις για την επίμαχη συμφωνία ζήτησε από την κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία.

Για «καθαρά επιχειρηματική πράξη» μιλάει η ΔΕΗ, για «νόμιμη και διαφανή» κίνηση κάνει λόγο το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Απαντήσεις ζητάει η ΝΔ

«Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο: Από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν», αναφέρει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας σε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και τις αποκαλύψεις για την εξαγορασθείσα εταιρεία EDS και συνεχίζει:

«Μάλιστα, η ΔΕΗ το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της».

Αναφερόμενος στην αγορά της ενεργειακής εμπορικής εταιρείας στα Σκόπια, είπε ότι πρόκειται για «επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία».

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε:

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

«Καθαρά επιχειρηματική πράξη» απαντά η ΔΕΗ

Μετά το σάλο που ξέσπασε η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι η εξαγορά έγινε με πλήρη διαφάνεια και επρόκειτο για «καθαρά επιχειρηματική πράξη». Παράλληλα, ανέφερε πως η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τέλος όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, η ΔΕΗ εστίασε στη χρονική περίοδο 2012-2016, για την οποία σημειώνει πως η EDS είχε κερδοφορία, ενώ κάνει λόγο για ζημιές που σημείωσε η εταιρεία το 2017, αποδίδοντάς τις στην ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη.

«Νόμιμη και διαφανή η αγορά» λέει ο κόμμα του Ζάεφ

Θέση για την υπόθεση πήρε και το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, στον στενό φίλο του οποίου, ανήκε η EDS.

Με ανακοίνωσή της, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση «Μακεδονίας» (SDSM) επιτίθεται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), κάνοντας λόγο για ψεύδη όσον αφορά την πώληση της EDS, την οποία χαρακτηρίζει νόμιμη και διαφανή.

Όπως αναφέρει, το VMRO «δεν είναι σε θέση να παραδεχτεί τις επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της SDSM. Η πώληση της εταιρείας EDS, η οποία λειτουργεί με επιτυχία σε εννέα χώρες εδώ και χρόνια, είναι νόμιμη και διαφανής και το κοινό ενημερώθηκε επίσης για το ακριβές ποσό για το οποίο πωλήθηκε η εταιρεία».

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις οικονομικές υποθέσεις Κότσο Ανγκιούσεφ και η κυβέρνηση συνεχίζουν την εφαρμογή των μέτρων που παρέχουν περισσότερες επενδύσεις, υψηλότερους μισθούς, νέες θέσεις εργασίας και αυξημένη οικονομική ανάπτυξη» καταλήγει.

Η απάντηση Σταθάκη σε Μανιάτη στις 28 Σεπτεμβρίου

«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται ακόμη για ένα παλαιότερο θέμα το οποίο ανακινεί η Νέα ∆ημοκρατία στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από σχετική πρόταση της θυγατρικής της ∆ΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις µε τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις µε τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν µε διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018. Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 05.02.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και µε τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κλπ.). Η Απόφαση έγκρισης της εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 06.02.2018. Αν και η σχετική εισήγηση δεν μπορεί να χορηγηθεί, δύναται ωστόσο ο ερωτών Βουλευτής να τη μελετήσει στα γραφεία της εταιρείας. 2 Στη συνέχεια, στις 13.04.2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση εξαγοράς των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας EDS», συνέχισε.

Αναρμόδιος δηλώνει ο Χουλιαράκης

Μάλιστα, σε νέα ερώτηση του νέα ερώτηση του κ. Μανιάτη, η απάντηση που πήρε από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, είναι ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει.

«Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1307/102/6.9.18 ερώτηση & ΑΚΕ Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1307/102/6.9.18 ερώτησης & ΑΚΕ, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Μανιάτης, σας γνωρίζουμε ότι αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ήταν η απάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Only in

«’Εφυγε» ο Φρέντρικ Τζέιμσον – ένας από τους μεγαλύτερους μαρξιστές στοχαστές της εποχής μας

Από την λογοτεχνική θεωρία μέχρι τη φιλοσοφία ο Φρέντρικ Τζέιμσον (1934-2024) άφησε ανεξίτηλο στίγμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024