Και ξαφνικά, προτού η κυβέρνηση κλείσει θετικά (ή αρνητικά) το θέμα της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του 2019 η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι και το αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση τόνισε:

«Είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων». Ενώ για το άλλο σκληρό μέτρο τόνισε:

«Ούτε το αφορολόγητο είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020».

Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αυτός από τη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε πως σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου.

Είναι φανερό, από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το Μαξίμου κινείται στη λογική της παροχολογίας με κάθε μέσο. Αφήνει υπονοούμενα ακόμη και για μέτρα που η ίδια ψήφισε, και μάλιστα όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για το αφορολόγητο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες στα εισοδήματα της τάξης των 650 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό θα γίνει για τα εισοδήματα που θα συγκεντρωθούν το 2020, επομένως το νέο «χαράτσι» θα έρθει με τη φορολογική δήλωση που θα γίνει το 2021.

Η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:

– Στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.636 σε 5.681 ευρώ).
– Στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.863 σε 5.909 ευρώ).
– Στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.090 σε 6.136 ευρώ).
– Στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με τρία τέκνα και άνω.

Γενικά το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.545 σε 6.590 ευρώ.

Τώρα η κυβέρνηση, δια του κ. Τζανακόπουλου αφήνει τεχνηέντως να εννοηθεί ότι θα διαπραγματευτεί και αυτό το μέτρο κι επομένως μπορεί να μην ισχύσει.

Θα έχει ιδιαίτερη σημασία η αντίδραση των δανειστών καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται στο τραπέζι η μείωση ή όχι των συντάξεων, μια απόφαση που θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μια απόφαση που μπορεί να κρίνει και το χρόνο των εκλογών με το Μαξίμου να θέλει να βάλει ένα ακόμη επικοινωνιακό όπλο στη φαρέτρα του, δηλαδή την ακύρωση και του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.