Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι μπορεί να ακούν καθημερινά κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην πρώτη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των δανειστών, η κυβέρνηση ζήτησε και επισήμως να μην κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», έδωσαν ως αντάλλαγμα το ψαλίδισμα των αντιμέτρων κοινωνικής προστασίας και μείωσης των φόρων που επίσης έχουν προνομοθετηθεί, με διάχυσή τους σε ορίζοντα 4ετιας.

Σε πρώτη φάση, οι θεσμοί δεν απέρριψαν αλλά ούτε ενέκριναν τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνγκερ… προσγείωσε στην πραγματικότητα την ελληνική κυβέρνηση και έκοψε τα «φτερά» των συνταξιούχων, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Ώρες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η δήλωση Γιούνκερ ήταν γενική και δεν αφορούσε ειδικά τις συντάξεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι οι οποίοι παραμένουν σε ομηρεία, περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το θέμα των περικοπών, αν θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή αν θα «παγώσουν» για κάποιο διάστημα.

Δίνουν αντίμετρα για να πάρουν συντάξεις

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους δανειστές, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι το αίτημα για την αναβολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων συνοδεύτηκε  με ένα αντάλλαγμα: την εφαρμογή μόνο εν μέρει των αντίμετρων του 2019. Μάλιστα τα αντίμετρα αυτά ενδεχομένως να πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας, ούτως ώστε να γίνουν δημοσιονομικά ανεκτά.

Οι κ.κ.  Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αφενός την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις, την υλοποίηση αφετέρου μέρους των αντιμέτρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, υπάρχει διαφωνία αναφορικά με το πόσο θα υπερβεί η Ελλάδα το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, άρα και με το περιθώριο που θα έχει για παροχές, ενώ ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το αναλυτικό κόστος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία και δέχτηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου.

Την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι συζητήσεις

Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα συνεχιστεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.

Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ».