Λίγες ώρες μετά το τελετουργικό παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», σπεύδοντας να καταστήσει σαφές ότι με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει αναλάβει κι έναν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλοτε συντρόφους της στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η νέα υπουργός αναφέρει ότι «η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας», δικαιολογώντας με αυτή την αναφορά και τη δική της ανταπόκριση στην πρόσκληση Τσίπρα. Θεωρεί, ακόμη, ότι «το προοδευτικό – αριστερό πρόσημο της κυβέρνησης είναι σαφές», ενώ για τη συνύπαρξη στο ίδιο σχήμα με τον Πάνο Καμμένο και την Κατερίνα Παπακώστα αρκείται να προεξοφλήσει μια «άριστη συνεργασία».

Το ερώτημα μάλλον θα το έχετε ήδη δεχθεί και από τους δικούς σας ανθρώπους: Γιατί συμμετέχετε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία πιθανότατα θα είναι και εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές;

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία έξι χρόνια δεν συμμετείχα στην ενεργό πολιτική, καθώς το 2012 είχα παραιτηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου, είχα καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο και αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Αποδέχθηκα με αίσθημα ευθύνης την πρόταση του Πρωθυπουργού να συμμετάσχω στην κυβέρνηση για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί μετά από δέκα δύσκολα χρόνια κρίσης και μνημονιακής πολιτικής η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Μια νέα περίοδος ξεκινά και η υλοποίηση ενός σχεδίου θεσμικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ευρύτερη συστράτευση. Δεύτερον, όλα αυτά τα χρόνια σταθερά υποστήριζα την ανάγκη σύγκλισης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας και στην Ευρώπη με σταθερές τις αξίες μας για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη και με πολιτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Τρίτον, η σημασία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζει η Δημόσια Διοίκηση στη συνολική θεσμική, αναπτυξιακή και κοινωνική προσπάθεια της χώρας μας.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεπάγεται και ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι το επόμενο βήμα σας;

Συνεπάγεται τη συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια για την επόμενη μέρα της χώρας μας και την υλοποίηση μιας προοδευτικής αναπτυξιακής και κοινωνικής στρατηγικής.

Στο βιογραφικό σας πάντοτε θα βρίσκεται ψηλά η θέση της εκλεγμένης γραμματέως του ΠΑΣΟΚ. Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρχετε στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα με τον Πάνο Καμμένο και την Κατερίνα Παπακώστα;

Η σχέση και η συνεργασία με όλους τους συναδέλφους στην κυβέρνηση θα είναι άριστη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Δεν θολώνουν και οι δυο τους, ωστόσο, την εικόνα μιας κυβέρνησης που θέλει να εμφανίζεται με αριστερό πρόσημο;

Το προοδευτικό – αριστερό πρόσημο της κυβέρνησης είναι σαφές και αποτυπώνεται καθαρά στις πολιτικές της προτεραιότητες και κατευθύνσεις. Στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, τα κόμματα που τις συγκροτούν διατηρούν την ιδεολογική και πολιτική τους φυσιογνωμία, ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο υλοποιούν το προγραμματικό πλαίσιο που έχουν συμφωνήσει.

Πιστεύετε ότι πράγματι υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να βρει ανταπόκριση το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα περί «προοδευτικού μετώπου»;

Ναι, γιατί η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Γιατί έχει σημασία το σχέδιο της επόμενης μέρας να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ισχυρό κοινωνικό μέτωπο στη χώρα μας και συμμαχίες για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ευρώπη.

Έχετε αναλάβει και έναν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πρώην συντρόφων σας στη Χαριλάου Τρικούπη;

Όχι, και δεν πιστεύω ότι χρειάζονται μεσολαβητές και μηχανισμοί. Ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί στη βάση ιδεών, αξιών, διαλόγου και προγραμματικών προτάσεων που να ανταποκρίνονται στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Σταθερή μου θέση, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, είναι η σύγκλιση των προοδευτικών, αριστερών και σοσιαλιστικών δυνάμεων και η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς.

Πού βρίσκεται σήμερα η Κεντροαριστερά;

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς σήμερα έχει πολιτική πολυμορφία και ετερόκλητες στρατηγικές επιδιώξεις. Ενα μέρος των δυνάμεών της έχει καθαρή κεντροδεξιά κατεύθυνση και προφανή επιδίωξη συνεργασίας με τη ΝΔ. Ενα άλλο μέρος των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου που έχει προοδευτική κατεύθυνση προβληματίζεται, αλλά δείχνει αμηχανία στη χάραξη στρατηγικής. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την περίοδο αναζητούνται συγκλίσεις ανάμεσα στις αριστερές και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις. Σήμερα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και υπέρβαση των προκαταλήψεων του παρελθόντος, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Ο κεντρικός στόχος είναι να μην επιστρέψει η ΝΔ στην εξουσία; Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα αυτής της κυβέρνησης;

Η κεντρική επιδίωξη είναι η χώρα μας να γυρίσει σελίδα και να βαδίσει με σταθερά και σίγουρα βήματα στο μέλλον. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας εποχής. Μια προοδευτική αναπτυξιακή και κοινωνική προοπτική ή το πισωγύρισμα σε μια υπερσυντηρητική δεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκφράζει σήμερα η ΝΔ.

Το νέο υπουργικό χαρτοφυλάκιο που αναλάβατε έχει στον πυρήνα του το Δημόσιο. Όσοι θεωρούν αναγκαιότητα το λιγότερο και ευέλικτο κράτος θα σας βρουν απέναντι;

Στα χρόνια της επικράτησης της νεοφιλελεύθερης αντίληψης στην Ευρώπη και στην περίοδο της κρίσης υπήρξε συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του ρόλου και της σημασίας της Δημόσιας Διοίκησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Χωρίς να παραγνωρίζονται τα προβλήματα και οι αδυναμίες που υπήρχαν και έπρεπε να αντιμετωπισθούν, έχει σημασία να αναγνωριστεί η σημασία της Δημόσιας Διοίκησης ως κινητήριας δύναμης της συνολικής αναπτυξιακής και κοινωνικής προσπάθειας. Μιας Δημόσιας Διοίκησης ανεξάρτητης, αποτελεσματικής και αξιοκρατικής, που προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, υπηρετεί τον πολίτη, κατοχυρώνει τη διαφάνεια και θωρακίζει θεσμικά τη δημοκρατία. Αυτή είναι η σταθερή μας επιδίωξη, αυτό έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας.