Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες αλλά και στον τρόπο που παράγουμε την τροφή μας – πέρα από τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία – μπορεί να δώσει τροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους και να σώσει τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Ελενα Δανάλη, «η βιομηχανική παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζει το κλίμα, τα δάση, το νερό και την υγεία μας». Οπως λέει, «εάν όλοι στραφούμε προς μια υγιέστερη διατροφή με περισσότερα λαχανικά και όσπρια και λιγότερο κρέας, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε 5 εκατ. θανάτους τον χρόνο – δηλαδή εννέα ανθρώπους το λεπτό».

Από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έχουν προχωρήσει στη συλλογή στοιχείων τόσο από διεθνείς όσο και ελληνικές έρευνες, από τα οποία φαίνεται πως ο βιομηχανικός – χημικός τρόπος παραγωγής τροφίμων επηρεάζει το περιβάλλον και κατά συνέπεια την ανθρώπινη υγεία. Όπως προκύπτει, η κτηνοτροφία ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απ’ όσο ο τομέας των μεταφορών! Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία σε σύνολο 25 χωρών της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 706 διώροφων λεωφορείων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ