Μια «ήρεμη μέρα», χωρίς άγχος και απαιτητικά θέματα, ήταν η σημερινή μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα θέματα των Λατινικών Προσανατολισμού της Ομάδας των Ανθρωπιστικών Σπουδών χαρακτηρίζονται από την Ομοσπονδία φροντιστών Ελλάδα  (ΟΕΦΕ) ως εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τους Υποψηφίους η μετάφραση τριών αποσπασμάτων από τα κείμενα του σχολικού βιβλίου. ‘Οι ασκήσεις της γραμματικής δεν δημιούργησαν προβλήματα ενώ η εξέταση κάλυπτε όλο το εύρος της ύλης’ αναφερει η ΟΕΦΕ.

«Στο σκέλος του συντακτικού οι ασκήσεις ήταν διατυπωμένες με απόλυτη σαφήνεια, γεγονός που δεν δημιουργούσε καμία δυσκολία.

Με τα θέματα αυτά οι πολύ καλά προετοιμασμένοι Υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αριστεύσουν. Σε γενικές γραμμές ήταν ευκολότερα από τα περυσινά θέματα» τονίζει.

Για μαθητές που είχαν μελετήσει καλά τη θεωρία χωρίς αλγεβρικές ή άλλες απαιτήσεις ήταν τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

«Χαρακτηριστική ήταν η μη κάλυψη της ύλης, και η μέτρια έως ανύπαρκτη διαβάθμιση των θεμάτων. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ζητούμενα στα οποία θα μπορούσαν να διαχωριστούν οι άριστα προετοιμασμένοι μαθητές» αναφέρει η ΟΕΦΕ.

Όσον αφορά τα θέματα της Χημείας, είχαν μεγάλη έκταση και απαιτούσαν σωστή διαχείριση του χρόνου. Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας απαιτούσαν καλή γνώση της θεωρίας και ήταν σαφώς πιο δύσκολα από τα περσινά.

Πιο συγκεκριμένα:

-Το θέμα Α ήταν απλό

-Το θέμα Β  απαιτούσε σε βάθος γνώση της θεωρίας του 3ου και 4ου κεφαλαίου και κριτική σκέψη

-Το θέμα Γ ήταν μέτριας δυσκολίας. Η χρησιμοποίηση όμως του ελαϊκού οξέος σαν αρχικού αντιδραστηρίου δυσκόλεψε αρκετά το θέμα.

-Το θέμα Δ ήταν κλασικό και δουλεμένο και δεν δημιουργεί πρόβλημα για τους διαβασμένους μαθητές

Οι μαθητές που έχουν γράψει διαγωνίσματα σε οργανωμένα φροντιστήρια και συμμετείχαν στα επαναληπτικά θέματα της ΟΕΦΕ είναι εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται τέτοιου είδους θέματα.