Τόπος με πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν, η Λήμνος γοητεύει από την πρώτη στιγμή όλους όσοι τη γνωρίζουν με το ιδιαίτερο χρώμα της, τη γαλήνια και ρομαντική εικόνα της.

Το νησί απέκτησε πλούτο και φήμη από την αρχαιότητα (καλοχτισμένη πολιτεία χαρακτηρίζει ο Όμηρος τη Λήμνο στην Οδύσσεια) χάρη στην εξαίρετη γεωγραφική θέση του (απέναντι από την είσοδο του Ελλησπόντου), τα εύφορα εδάφη του, τα πλούσια αλιεύματα και τα ασφαλή αγκυροβόλιά του, καθώς και τις γνώσεις των κατοίκων του σε σχέση με την κατεργασία των μετάλλων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μυθολογική παράδοση, πρώτοι κάτοικοι της Λήμνου ήταν οι Σίντιες, εξαιρετικοί μεταλλουργοί, που υποδέχτηκαν τον Ήφαιστο μετά την αποπομπή του από τον Όλυμπο.

Οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι αμμουδερές παραλίες και οι υγρότοποι, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς λόφους, τις πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τους ηφαιστειογενείς σχηματισμούς, συνθέτουν ένα φιλόξενο φυσικό περιβάλλον, που κερδίζει την καρδιά των επισκεπτών του νησιού.

Η Mύρινα, πρωτεύουσα και λιμάνι της Λήμνου, με επιβλητικό φρούριο (το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου) και ιδιαίτερα αξιόλογο προϊστορικό οικισμό, και ο ιστορικός Mούδρος με τον κλειστό όρμο του, ένα από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι τα σημαντικότερα οικιστικά κέντρα της Λήμνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζουν τα παραδοσιακά χωριά της Λήμνου (Άγιος Δημήτριος, Ατσική, Θάνος, Κάσπακας, Κατάλακκο,  Κοντιάς,  Κοντοπούλι, Κορνός, Ρεπανίδι, Σαρδές, Σκανδάλι), οι φημισμένοι αρχαιολογικοί χώροι (Πολιόχνη, Hφαιστία, Kαβείριο) και οι γεωλογικοί σχηματισμοί στις ακρογιαλιές.

Για κολύμπι σάς προτείνουμε το Ρωμαίικο Γιαλό, τα Ρηχά Νερά, τον Αυλώνα, τον Άγιο Ιωάννη Κάσπακα, τον Καρβουνόλακκα, το Πλατύ, το Θάνος, τον Εβγάτη, το Φαναράκι και το Μικρό Φαναράκι, την παραλία Χαβούλη, το Σκίδι, την Αγία Τριάδα, τον Απάνω Γιαλό, το Μαντρί, το Μόλο, την Αγία Σωτήρα, το Ζεματά, τον Μπουρνιά, τον Άγιο Ερμόλαο, την παραλία Παπιά, το Γομάτι και το Μούρτζουφλο.

Η Λήμνος, μεταξύ άλλων, φημίζεται για τα κρασιά της. Από τις ονομαστές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί παράγονται ξηρά κρασιά με λεπτό μοσχάτο άρωμα και ευχάριστη γεύση, καθώς και γλυκά κρασιά με πλούσιο άρωμα και γεμάτη γεύση.

Γράψτε το σχόλιό σας