Τέσσερα λεπτά του ευρώ. Ούτε 10, ούτε 20, ούτε 50. Τι αξία έχουν τέσσερα σέντς; Σχεδόν μηδαμινή. Κι όμως κατάφεραν κάτι που δεν πέτυχαν για πολλά χρόνια δεκάδες καμπάνιες και εκστρατείες ενημέρωσης.

Μας έμαθαν να ζούμε σιγά – σιγά χωρίς τη βολική αλλά και βλαπτική ταυτόχρονα πλαστική σακούλα. Την πλαστική σακούλα που συνόδευε πάντα τα ψώνια μας και μετά τη χρησιμοποιούσαμε για να πετάμε τα σκουπίδια μας.  Έτσι, παρέμεινε «αθάνατη» σε θάλασσες και ακτές.

Ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες που έγιναν και θα είναι για πολλά ακόμα χρόνια η «τροφή» των ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών.

Η επιβολή, από τις αρχές του έτους, του περιβαλλοντικού τέλους 0,4 ευρώ στην  πλαστική σακούλα, μπορεί στην αρχή να κακοφάνηκε σε πολλούς, αλλά πέτυχε κάτι σημαντικό. Μείωσε τη χρήση της κατά 60% – 65% μέσα σε ένα τρίμηνο.

Στα ταμεία των σούπερ μάρκετ συναντάμε όλο και περισσότερους με σακούλες πολλαπλών χρήσεων ή πάνινες με έντονα χρώματα και σχέδια. Άλλοι το κάνουν γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν ένα ακόμη τέλος, έστω κι αν αυτό είναι μηδαμινό, άλλοι γιατί έγινε ξαφνικά μόδα και βέβαια υπάρχουν πάντα οι καταναλωτές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Οι εισπράξεις από το μέτρο υπολογίζονται για το πρώτο τρίμηνο στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα πάνε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Το τελικό ύψος των εσόδων θα το μάθουμε στο τέλος Μαϊου όταν θα υποβληθούν οι πρώτες δηλώσεις από τα καταστήματα λιανικής τα οποία θα αποδώσουν το τέλος που πλήρωσαν όσοι αγόρασαν πλαστικές σακούλες.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και δωρεάν διανομή σακουλών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης.

Τελικά, με τα 4 λεπτά του ευρώ, κερδίσαμε τη μάχη της πλαστικής σακούλας; Όχι ακόμα. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν. Τουλάχιστον αλλάζουμε συνήθειες…