Αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές μεταδίδονται και φτάνουνσ τους στόχους εντός του εγκεφάλου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες θεραπείες του άγχους αλλά και άλλων εγκεφαλικών διαταραχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ο Δρ Σαμιρ Χατζ-Νταχμαν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εξαρτήσεων του Πανεπιστημίου του Μπαφαλο, σε συνεργασία με ειδικούς του Πανεπιστημίου Stony Brook έδειξαν πως μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η FABP5, παίζει ρόλο «κλειδί» στο ταξίδι των ενδοκανναβινοειδών από τους νευρώνες προς τους εγκεφαλικούς υποδοχείς.

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι φυσικά λιπίδια του εγκεφάλου που ελέγχουν αναρίθμητες συμπεριφορικές και παθοφυσιολογικές λειτουργίες, όπως τα συναισθήματα, το άγχος, ο πόνος, η κίνηση και η γνωστικότητα.

Τα ενδοκανναβινοειδή εκκρίνονται από τα εγκεφαλικά κύτταρα και «ταξιδεύουν» μέσω ενός υγρού συστήματος και φτάνουν τους υποδοχείς κανναβινοειδών και τους οποίους ενεργοποιούν ώστε να παραχθούν οι παθοφυσιολογικές επιπτώσεις.

«Για σχεδόν 40 χρόνια, εκκρεμούσε το ερώτημα πως τα λιπίδια αυτά μπορούν να ταξιδέψουν μέσω ενός υδαρούς περιβάλλοντος και να φτάσουν στον στόχο τους. Η μελέτη μας εντόπισε την πρωτεΐνη FABP5 ως ένα καίριας σημασίας στοιχείο για την επίτευξη της όλης διαδικασίας», εξηγεί ο Δρ Χατζ-Νταχμαν.

Η νέα αυτή παρατήρηση αποτελεί μια πραγματική πρόοδο στην κατανόηση της λειτουργίας των ενδοκανναβινοειδών στον εγκέφαλο, και αυτό λόγω της πολλαπλής παθοφυσιολογικής και συμπεριφορικές λειτουργίας του συστήματος των ενδοκανναβινοειδών σε κατάστασεις, όπως το στρες, η εξάρτηση, η μνήμη, η όρεξη και ο πόνος.

«Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ενδοκανναβινοειδών, ίσως είναι πιθανόν η πρωτεΐνη FABP5 θα αποτελέσει στόχο για την μελλοντική ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών για ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές», καταλήγει ο Δρ Χατζ-Νταχμαν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr