Πλην της ιδιότητας της ως ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλλά και ενδεχομένως «προς όφελος» αυτής, η Toyota, δραστηριοποιείται και σε μια σειρά πιο άλλα τεχνολογικά project που αποτυπώνουν μια παράλληλη, τεχνολογικά ευφυή όσο και… διαστημική πραγματικότητα του ιάπωνα κατασκευαστή.

Ο τελευταίος καρπός αυτών των ενασχολήσεών της αποτελεί ένα ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να συνδράμει τους ανθρώπους που επιφορτίζονται με την εξερεύνηση σε αφιλόξενα και γεμάτα προκλήσεις περιβάλλοντα, όπως το διάστημα ή περιβάλλοντα όπου έχουν σημειωθεί φυσικές καταστροφές, χωρίς να αποκλείεται βέβαια και η χρήση του για ιατρικούς σκοπούς.

Το T-HR3 όπως ονομάζεται είναι σχεδιασμένο να υπακούει σε ανθρώπινες εντολές και πλην του παραπάνω σκοπού για τον οποίο κατασκευάστηκε, αποτελεί μια σχεδιαστική μελέτη που φιλοδοξεί να επιδείξει την τεχνολογία αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ καθώς και ένα εξελιγμένο σύστημα χειρισμού εξ αποστάσεως.

Η λογική λειτουργίας και χειρισμού του είναι απλή με τους όρους του 21ου αιώνα καθώς, οι εικόνες που συλλέγονται από μια σειρά καμερών με τις οποίες εξοπλίζεται το ρομπότ, προβάλλονται σε μια συσκευή γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας την οποία φορά ο χρήστης.

Χάρη επίσης σε ένα εξωσκελετό ο οποίος λειτουργεί διαδραστικά και αμφίδρομα ο τελευταίος μπορεί να χειριστεί τους βραχίονες του ρομπότ.

Παράλληλα χάρη σε ένα μηχανισμό που προσομοιάζει σε κάθισμα, ο χρήστης μπορεί να καθορίσει και τον βηματισμό του ρομπότ ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση των κάτω άκρων επιθυμεί.

Η αρχή λειτουργίας του εξωσκελετού βασίζεται στην αρχή ότι οι κινήσεις του ενός και η αλληλεπίδραση του ρομπότ με το περιβάλλον δεν θα ανακόπτει τις κινήσεις του χρήστη ο οποίος σε κάθε περίπτωση, μέσω του εξωσκελετού θα έχει ακριβή εικόνα του βάρους και της πίεσης που ασκεί ή ασκείται στο ρομπότ.

Το T-HR3 θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης ρομπότ που πραγματοποιείται στο Τόκυο στις 29 Νοεμβρίου ενώ, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του τομέα ρομποτικής της Toyota, Akifumi Tamaoki, ο στόχος ανάπτυξης αντίστοιχων τεχνολογιών είναι «η εξέλιξη φιλικών προς τον άνθρωπο ρομπότ που θα τον συνδράμουν στην καθημερινή του ζωή. Οι τεχνολογίες που βρίσκονται στον πυρήνα του T-HR3 θα συμβάλλουν στην εξέλιξη ρομπότ τα οποία θα αναβαθμίσουν την έννοια της κίνησης για όλους».

auto.in.gr